Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 17:06 1 917 4

За пръв път от над 70 г. насам картина на Моне ще бъде продадена на търг (СНИМКИ)

  • клод моне-
  • картина-
  • търг-
  • продажба

Очаква се цената на картината да стигне три милиона евро

За пръв път от над 70 г. насам картина на Моне ще бъде продадена на търг (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Картина на френския импресионист Клод Моне, която е частна собтвеност от 1948 г. насам, ще бъде предложена на търг по-късно този месец в Париж, предаде Ройтерс, като цитира аукционна къща "Адер".

Очаква се цената ѝ да достигне до три милиона евро.

Пейзажът "Върбите, Живерни" (Les Saules, Giverny), създаден през 1886 г., се появява отново на френския пазар на изкуство, където картини на Моне се срещат все по-рядко. Творбата е част от предстоящ търг за импресионистично и модерно изкуство, който ще се проведе на 24 ноември в зала "Друо", предава БТА.



"Картини на Клод Моне от този мащаб, с това измерение, вече не съществуват при френски фамилии. Те се намират предимно в големи музеи или в чуждестранни колекции, но е много рядко да ги откриете във Франция", каза Давид Нордман от тръжната къща "Адер" пред Ройтерс. "Това е голямо събитие за френския пазар", добави той.

Масленото платно на Моне е с размери 73 на 92 см. Тя е принадлежала на семейство от еврейски произход и е била съхранявана в луксозния им апартамент в центъра на Париж. Дядото на фамилията я купил от галерия в Ница през 1948 г. и оттогава е в семейството.

Въпреки че не е толкова известна, колкото картините на Моне, изобразяващи водните лилии или гара "Сен Лазар", чиито цени достигат до 100 милиона евро, "Върбите, Живерни" има характерния стил на художника.

"Това е творба, типична за Клод Моне", казва Нордман.

Творецът намира утеха в Живерни, западно от Париж, от 1883 г. до смъртта си през 1926 г. В къщата му има градина в японски стил с цветя и дървета, разположена в езеро с водни лилии, вдъхновение за много от картините му.

На търг ще бъде предложена и творбата "Портрет на млада жена с бяла шапка" на американската художничка Мери Касат. Очаква се тя да достигна цена между 800 хил. и 1,2 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    За Колекционери

    Коментиран от #2

  • 2 Луд

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За милионери ,
    Колекционери са тези които през годините си събурат разни неща за хоби . Колекционери могат да бъдът и малки деца ,стари хора и бедни . Но къртина на луд може само по луд да купи.
  • 3 Мнение

    4 2 Отговор
    Истински красиви и смислени картини са например на Василий Верещагин. А на Моне са просто мазня за откачени колекционери.

    Коментиран от #4

  • 4 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Как може да сравняваш Верещагин с Моне ,добре ли си?
    Верещагин има предимно военни картини нищо красиво не виждам в тях,ако не знаеш е завършил в Париж обучението си.Изобщо нищо не разбираш от художници още по малко Моне на мен ми е любим един от основоположниците на импресионизма .