Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 19:00 728 0

„Електра“ от Рихард Щраус на Софийската опера с голямата награда на Международния оперен фестивал в Тегу, Корея

  • „електра“ -
  • рихард щраус -
  • софийската опера -
  • голямата награда -
  • международния оперен фестивал-
  • тегу-
  • корея

От 6 октомври до 11 ноември тази година се проведе юбилейното двайсето издание на Международния оперен фестивал в Тегу, едно от престижните оперни събития в света

„Електра“ от Рихард Щраус на Софийската опера с голямата награда на Международния оперен фестивал в Тегу, Корея - 1
Снимка: Софийската опера и балет

От 6 октомври до 11 ноември тази година се проведе юбилейното двайсето издание на Международния оперен фестивал в Тегу, едно от престижните оперни събития в света. Тази година в програмата бяха включени две постановки на творби на Рихард Щраус – „Саломе“ и „Електра“ и три на Джузепе Верди – „Риголето“, Макбет“ и „Отело“.


По традиция фестивалът завършва с Гала концерт и церемония по награждаването на участници в събитието.
Награди бяха връчени в няколко категории: за най-добър млад певец; за най-добър нов певец; най-добър певец в поддържаща роля; най-добър певец в централна роля; награда за оперно постижение и голямата награда.


Тези призове за различните категории бяха връчени от Евамария Визер – директор на програмата за млади артисти в Залцбург Флориан Рим – генерален секретар на световната федерация на музикалните конкурси, Кристоф Ладщетер – търговски директор на Виенската народна опера.
За да обяви Голямата награда на сцената облечен в традиционно корейско облекло, излезе Даниеле Вимини – президент на фестивала „Росини“ и заместник-кмет на град Пезаро - Европейската културна столица за 2024 г.


„Искам да отправя своите комплименти към всички певци, всички музиканти, всички артисти, всички оркестри, които участваха в това историческо издание на Оперния фестивал в Тегу. Надявам се на най-доброто за в бъдеще“, каза господин Вимини.
Голямата награда за всеотдайност и принос получи постановката на Софийската опера „Електра“ от Рихард Щраус.
„Това е първата постановка на тази опера в 75-годишната история на операта в Корея и се смята, че разширява развитието на корейската опера чрез тази творба.


Направихте страхотно впечатление на любителите на операта“ обясни водещата на церемонията, обръщайки се към публиката в залата и към целия екип на спектакъла.


В развълнувано видеообръщение към публиката и организаторите директорът на Софийската опера каза:
„Радвам се да изразя най-дълбоката си благодарност към наградите Saya Opera Awards. За това, че ни дадохте Голямата награда, забележителната Голяма награда за "Електра", продукция на Софийската Опера, защото това произведение свързва Оперния фестивал в Тегу, Операта в Тегу и Софийската опера.

Вярвам в бъдещото ни сътрудничество. Благодаря ви, Saya Opera Awards“.

Имаше още една награда за България – тя беше в категория „Най-добър нов певец“ за Диана Ламар, която изпълни ролята на Електра в постановката на Софийската опера.
„Бих искал да благодаря на културната фондация Сая за това, че ми даде тази награда. По този начин бе призната упоритата ми работа и цялата любов и страст, които съм вложила в изпълнението на ролята на Електра… Ще запазя това преживяване завинаги в сърцето си“, каза Диана Ламар.

Премиерата на операта „Електра“ се състоя на 26 ноември 2020 г. под диригентството на Евън-Алексис Крист и режисурата на Пламен Карталов, сценограф е Свен Йонке, костюмограф Лео Кулаш.


На фестивала в Тегу на 20 и 21 октомври солисти бяха Гергана Русекова и Мариана Цветкова - Клитемнестра, Лилия Кехайова и Диана Ламар - Електра, Цветана Бандаловска и Радостина Николаева – Хризотемис, Даниел Острецов – Егист, Атанас Младенов и Веселин Михайлов – Орест, както и Силвана Пръвчева, Румяна Петрова, Виолета Радомирска, Александрина Стоянова-Андреев, Ина Калинова, Силвия Тенева и млади корейски певци от операта в Тегу. Спектакълът съпровождаше оркестърът на операта в Тегу, а на пулта отново беше Евън-Алексис Крист.
Постановка на „Електра“ от Рихард Щраус Софийската опера ще представи на 15 май 2024 г. на Майските оперни вечери в Държавната опера и балет в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА