Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 11:30 1 727 5

Георги Господинов: В съня и смъртта всеки влиза сам, но до вратата е добре да си с някого

  • всичките наши тела-
  • българска литература-
  • български писатели-
  • георги господинов-
  • книги-
  • нови книги-
  • писатели-
  • романи-
  • съвременни български автори-
  • съвременни български писатели

„Всичките наши тела. Свръхкратки истории“ е новият роман на любимия писател, който можете да намерите в книжарници Хеликон

Георги Господинов: В съня и смъртта всеки влиза сам, но до вратата е добре да си с някого  - 1
Снимка: Хеликон

Свръхкратките истории на Господинов са смешни и абсурдни, меланхолни и иронични едновременно – стил, който разпознаваме безпогрешно от „Естествен роман“, „Физика на тъгата“, „Сляпата Вайша“…

„Всичките наши тела. Свръхкратки истории“ е новият роман на любимия писател, който можете да намерите в книжарници Хеликон.

Във време на битката за роман Господинов отново изненадва с рязка смяна на жанра, провокира читатели и писатели в нови посоки.

Послесловът на книгата е защита на краткостта в бъбриви времена.

„Тук, където концентрацията е най-важна, нещата са доведени до изключително майсторство…” пише за книгата Иван Теофилов.

„Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Ще ми се да е така.“, казва Георги Господинов.

С времето разбираш, че единственото, което можеш да направиш, е да утешиш.

Преди да си отиде баба ми, стопила се вече, стискаше ръката ми и викаше, чудна работа, живее ми се още, утре ще издоя малко мляко от козата да пия.

Козата беше умряла преди 20 години, а баба ми не беше ставала от 6 месеца…

Като малък, когато ме беше страх, да заспя в тъмното, протягах ръка от моето легло, тя протягаше ръка от нейното, стаята беше тясна, и този мост пропъждаше страха ми.

Все едно се изпращахме донякъде, хванати за ръце, докато минем, страшното, после ме пускаше в съня.

Сега можех само да ѝ върна жеста.

В съня и смъртта всеки влиза сам, но до вратата е добре да си с някого.

из „Всичките наши тела“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    Бас ловя че освен мен никой тук не е чел книгите му!

    Коментиран от #4

  • 2 Винкело

    19 1 Отговор
    Тоя па с неговите замечтани есенни снимки...
  • 3 3.14К

    21 5 Отговор
    Днешната пропаганда се опитва да превърне всеки бездарник и лакей в гений!
  • 4 Мек Член

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аз и за половия живот на ляворезбовите също не съм чел.Мисля,че разлика в писанията няма,без да съм чел и тоя "писател" .
  • 5 Соваж бейби

    15 6 Отговор
    Този пич пак е направил опити да се направи на философ или нещо интересно ама пак е ударил на камък!Човек никога не е сам спомени,мечти ,душата както великия Сергей Малиутин бащата на матрьошката идеята му дошла от японските дрънкулки но го е измислил доста просто и ясно да го разбере и най глупавият човек.Вътре в съзнанието на човек е пълно с изненади никога не си сам.Ако някой се усеща сам е депресия болест,човек расте и слага по една руска кукла в себе си ама това мнение не го налагам ..има ли кой да му чете глупостите на този ?