Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 10:30 995 3

Коледно настроение с „Лешникотрошачката“ в Софийската опера

  • коледно настроение -
  • „лешникотрошачката“-
  • софийската опера-
  • коледа-
  • балет

Приказният коледен балет „Лешникотрошачката“ ще се играе през ноември и декември в Софийската опера

Коледно настроение с „Лешникотрошачката“ в Софийската опера - 1
Снимка: Софийската опера и балет

„Лешникотрошачката” е приказен балет в 2 действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, по музика на Пьотър Илич Чайковски. Либретото е по приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”. Премиерата се е състояла в Мариинския театър в Санкт Петербург на 18 декември 1892 г., заедно операта на Чайковски - „Йоланта”.


Въпреки че първоначалното представление не е било успешно, 20-минутната сюита, която Чайковски обособява отделно от балета, постига успех. Пълната версия на „Лешникотрошачката” се радва на огромна популярност от средата на 20-ти век насам и днес се изпълнява от много балетни трупи, главно около Коледа.


Княз Феликс Юсупов, който живее в изгнание в Лондон и Париж, е горещ почитател на Чайковски и иска да запознае западния свят с руския гений. Князът дава солидна сума от своето богатство, за да се поставя години наред по Коледа, във Великобритания и във Франция, „Лешникотрошачката". Юсупов пише следното за композитора: „Няма друг гений като Чайковски. Аз мога и трябва да бъда винаги на страната на неговите велики произведения.“


„Лешникотрошачката” на Чайковски се превръща в едно от неговите най-известни произведения, особено частите включени в сюитата. Произведението е известно с това, че се използва челеста, инструмент, с който композиторът работи в неговата по-малко известна симфонична балада „Войвода”. Въпреки че е известен главно като отличителния солов инструмент в „Танцът на Захарната фея” от второ действие на „Лешникотрошачката”, той е използван и на други места в същото действие.


За балета Чайковски обединява сили с Мариус Петипа, с когото си сътрудничи и за „Спящата красавица”. Материалът, който Петипа избира, е адаптация на разказа на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките” от Александър Дюма-баща, наречена „Приказка за лешникотрошачката”. Сюжетът на приказката на Хофман (и адаптацията на Дюма) е до голяма степен опростен за целите на балет в 2 действия.


Петипа дава на Чайковски изключително подробни инструкции за композирането на всяка част от произведението, включително темпото и такта. Завършването на произведението се забавя и поради факта, че Чайковски посещава САЩ за 25 дни, за да дирижира концертите по откриването на Карнеги Хол.


Премиерата в България на „Лешникотрошачката“ е през 1962 година в Русенската опера. Хореографията е на Асен Манолов. Диригент тогава е Христо Станишев.


В Софийската опера „Лешникотрошачката“ ще се играе на 29.11 от 19 ч. и на 30. 11. от 11 и 19 ч., 22. 12 от 11:00 часа и на 22 .12 от 19 часа, на 23.12 от 11 ч. и на 23.12 от 19 ч.,на 26.12 от 11 часа


Участват:
Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Боряна Петрова, Емил Йорданов, Цецо Иванов, Катерина Петрова, Матю Уитъл, Вяра Иванчева, Людмила Илиева, Кристина Чочанова, Марина Маринова, Еленко Иванов, Георги Банчев и други
Художествен ръководител на балета на Софийската опера е Марта Петкова
Оркестър на Софийската опера и балет


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече

    3 0 Отговор
    ми е ясно кои ще се цвакнат в ложите , за да развалят настроението на останалите , на истинските любители на балета и класиката "Лешникотрошачката" .
  • 2 Гориил

    1 2 Отговор
    Вие сте безпринципни хора. Ясно беше казано, че Русия и руската култура са забранени. Няма да се изненадам, ако г-жа Митрофанова обяви дипломатически протест.

    Коментиран от #3

  • 3 Нещо си се объркал

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Може би господинът ще поиска да направим клада на площад „Александър“ с книгите на Пушкин, Толстой, Достоевски, Чехов, както някога е ставало в една държава, която днес толкова държи да е „политически коректна“, че посегна дори на „Лешникотрошачката“. Там, преди време, тъкмо в навечерието на Коледа бе свален от репертоара вечният балет на Чайковски. Всяка година през последните сто в оперните театри в целия свят показват този приказен балет, той се е превърнал в неизменна част от празничната коледна и новогодишна атмосфера. Историята се развива на Бъдни вечер. Любимият балет на всички малки и пораснали деца завършва с празник в двореца Конфитюренбург с щастливи танци: испански (Шоколада), арабски (Кафето), китайски (Чая), руски и т.н. до прочутия „Валс на цветята“. Причината за свалянето на балета от сцената е, че две от децата танцували с грим, наподобяващ тъмна кожа (това било расизъм) и така танците ставали „политически некоректни“. Това се случи, уви, в страната на Бах, Бетховен, Шуман, Вагнер, Брамс, Щраус.