Last news in Fakti

10 Декември, 2023 11:10 1 985 2

Стара Загора аплодира „Валкюра“ от Рихард Вагнер на Софийската опера

  • стара загора-
  • „валкюра“ -
  • рихард вагнер -
  • софийската опера

На 9 декември 2023 г. Софийската опера тържествено закри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара загора с постановката на операта ВАЛКЮРА, втората част от тетралогията ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА от Рихард Вагнер

Стара Загора аплодира „Валкюра“ от Рихард Вагнер на Софийската опера - 1
Снимка: Софийската опера и балет

На 9 декември 2023 г. Софийската опера тържествено закри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара загора с постановката на операта ВАЛКЮРА, втората част от тетралогията ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА от Рихард Вагнер. Премиерата ѝ се състоя най-напред през юли тази година на Вагнеровия фестивал в София, и през октомври на международния фестивал в баварския град Фюсен "Кьонгвинкел" , посветен на Вагнер и неговия покровител Крал Лудвиг Втори.

Нека припомним, че най-новата постановка на режисьора Пламен Карталов постигна световно признание в оценките и рецензиите на специално пристигналите и на двата фестивала многобройни познавачи на творчеството на композитора, и особено на музикалните журналисти, отразили изключително успешната работа на Софийската опера със седемте си Вагнерови постановки.

По време на представлението на ВАЛКЮРА в последната вечер на фестивала в Стара Загора, публиката многократно и с възгласи аплодираше изпълнителите. Отново завладяващите сцени на валкюрите възседнали фантастичните червени коне, движещи се с уникална динамика под звуците на магичната Вагнерова музика, старозагорската оперна публика бурно аплодира, без съображението, че по време на вагнеровите спектакли не е прието да се ръкопляска. Но заради това режисьорско решение с " ездата на валкюрите", и по време представленията в София и Германия, не се съобрази с тази "забрана" и традиционната вагнерова публика.

Последната фестивална вечер ще бъде запомнена с поразило зрителите изпълнение на оркестъра на Софийската опера, под вдъхновеното ръководство на диригента Евън-Алексис Крист! След спектакъла, някои от присъстващите, които са гледали това заглавие в чужбина, споделиха, че такова съвършена оркестрово интерпретиране на знаменитата Вагнерова творба не са чували! Наистина, това изпълнение на оркестъра с изумителни акценти, кулминации и въздействия, не ще бъде забравено!

Силно въздействащи бяха вдъхновените изпълнения на солистите! Йорданка Дерилова в ролята на Бронхилде превзе аудиторията с неповторима актьорска игра и вокално съвършенство! Томас Хол заслужи бурни овации с пленително превъплъщение в образа на бога Вотан! Мартин Илиев ни представи един незабравим Зигмунд! Цветана Бандаловска демонстрира най-висш професионализъм като Зиглинде! Мариана Цветкова бе повече от респектираща, като жестоката Фрика!

След финала, изправена на крака, публиката с дълги и възторжени възгласи неспирно аплодира творческият екип на Софийската опера!

Мнението на зрителите беше, че са присъствали на неповторимо културно събитие, което предизвиква гордост и искрена почит към висотата и огромния днешен потенциал на нашето оперно изкуство!

Мнозина от щастливците да присъстват на този приказен спектакъл изказаха настоятелни пожелания, всичките Вагнерови творби, които досега постави Пламен Карталов, да бъдат скоро представени на повече сцени по света, за да узнаят хиляди меломани какви висоти и върхове постигна Софийската опера с Вагнеровия си репертоар в годините!

На !3 юни 2024 се окрива следващият Вагнеров фестивал в София с новата постановка на операта ЛОЕНГРИН и отново публика от цял свят ще види пълният цикъл ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пригожин

    6 1 Отговор
    велики

    Коментиран от #2

  • 2 ГУР

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "пригожин":

    така е.хабав навоз от vaгинерите