Last news in Fakti

13 Декември, 2023 15:00 1 516 7

Наш режисьор пророкува войната във филмите си

  • български филм-
  • немилосърдната красавица -
  • награда-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • режисьор-
  • николай богомилов

Кралицата на смъртта говори на руски в "Немилосърдната красавица"

Наш режисьор пророкува войната във филмите си - 1
Снимка: VIP COMMUNICATION PR Agency

Диалозите между главния герой и Кралицата на смъртта в най-награждавания български филм "Немилосърдната красавица" са мистериозно пророчество за войната в Украйна, започнала месеци след финалните снимки на третата част на продукцията, коментират феновете на лентата.
В третата част на филма, който се превръща в мистерия и приказка, Кралицата на смъртта започва да говори на руски за безумието да умират хора за поредното парче земя.


Режисьорът Николай Богомилов разкрива, че и в предишните му филми от последните 10 години темата за войната присъства, като провокира размисъл и отговор на много въпроси.


Във филмите на Богомилов, "Малкият човек Михаил" (2014) и "Кто они?" (2018) основната тема е опасността от трета световна война. В третата част на "Немилосърдната красавица", която заснехме през октомври 2021 година, се говори за войната повече от всичко. А тогава още нямаше никаква индикация за големите военни конфликти, които след това сполетяха човечеството", споделя режисьорът, чийто последен филм само за 5 месеца спечели над 80 награди от фестивали в цял свят.


"Това е резултат от оправдания риск да не разглеждам местна тема, а множество общочовешки теми, целящи да събудят чувства и мисли у много хора по цял свят. Затова в страни с различни култури и религии, с коренно различен национален бит и манталитет, филмът се приема еднакво добре. От Франция до Бразилия, от Америка до Индия, от Италия до Коста Рика, от Канада до Перу и т.н. възприятието на журитата е почти еднакво - приветстват, награждават и благодарят. Вярваме, че България е предложила на света нещо наистина ново и въздействащо", казва режисьорът.


"Немилосърдната красавица" рекламира природните и исторически богатства на България. Кинаджии от различни страни по света са то питали къде във Франция са снимани средновековните сцени във филма. А той им разказва как хижа "Боерица" във Витоша се е превърнала в средновековна баня, а до нея екипът е поставил най-старата парижка катедрала "Сан Северин", които така идеално си паснали. "Баба Вида" влиза в ролята на достоверен средновековен замък, а с. Ковачевица се превръща във впечатляваш френски средновековен град. Приказната природа в гората и планината над родното село на режисьора - Бистрица (до Дупница), става вълшебен декор във филма.


"Това място има магична енергия, която ме привлича от ранно детство. Още тогава чувствах странно присъствие, шум от стъпки в непосредствена близост до мен и въпреки страховете ми, правех опити да видя това, което чувах и усещах. Това чувство на страх и едновременно на възторг с неясна причина предадох чрез двойствената същност на тайнствените същества, които са невидими за главните герои", разказва още Николай Богомилов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руzcлямистан

    1 12 Отговор
    деленда эст !

    Коментиран от #3

  • 2 Абе

    11 2 Отговор
    Каква война какви пет лева бълнувате??? Никой не може да предрича неща които още не са се случили!!!!
  • 3 kравариland

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "руzcлямистан":

    Трай, делендърасте, за зеленска "трева";-)!
  • 4 Шушу-мушу къща разваля

    10 2 Отговор
    "Кралицата на смъртта говори на руски ..." .А на режисьора "някой" му е пошушнал каквото требе на ингилизки;-)...

    Коментиран от #5

  • 5 Сандо

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шушу-мушу къща разваля":

    Кога му е подшушнал - когато са се пазарили колко пари да му отпусне за да направи филм?Съвременното изкуство стана противно нещо,но когато всичко опира до парите,е така.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.