Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 16:43 835 3

Казахстански творци се обучават в Нюйоркската филмова академия

Те са победители от Mobilography Fest

Двадесет победители от Mob Fest участваха в едноседмичен курс в Нюйоркската филмова академия (NYFA) в Ню Йорк, съобщиха от телевизионния и радиокомплекс на Президента на републиката. Студентите имаха възможност да създадат свои филми, като бяха в ролите на сценарист, режисьор, оператор и изпълнител.

Конкурсът за мобилография беше организиран от Фондация за президентски инициативи „Дара“ с подкрепата на Администрацията на президента.

Казахстанските творци научиха за процеса на създаване на филми в един от водещите американски университети, специализирани в производството на филми и 3D анимация.

Сапарбек Заксулуке, един от победителите, каза, че курсът е започнал с основите на режисурата, техническите характеристики на ръчните камери, последвани от етапите на заснемане и монтаж.

“NYFA е четвъртият официален университет, в който съм продължил образованието си. Доволен съм от качеството на обучението и страстта на инструкторите да преподават. Докосването до филмови технологии на високо ниво и работни процеси с тях засилва интереса към професията. Изказвам благодарността си към фонд Dara за възможността, тъй като ученето в NYFA изглеждаше трудно постижима мечта,” Жаксилък каза за TengriNews.

Конкурсът привлече кандидатури от над 7000 мобилографи на възраст от 16 до 40 години, от които само 100 достигнаха финалния етап. Четиридесет автори получиха парични награди, а на други 40 кандидати бяха предложени онлайн курсове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 казахстанска пролет

    3 0 Отговор
    Ще се изучат...
  • 2 ясно

    0 0 Отговор
    Холивуд открива филиал на Байконур.
  • 3 А50

    3 0 Отговор
    Готвят мисионери на сащката пропаганда, целта е да ги откъснат от Русия и напълнят мозъците е фашизъм