Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 12:31 1 636 30

"Eagles" ще защитават правата си върху хита "Hotel California" в съда

  • eagles-
  • игълс-
  • съдебно дело-
  • авторски права-
  • hotel california-
  • рок-
  • ръкописи

Трима мъже са обвиняеми по дело, според което си присвояват ръкописите от създаването на вечния рок хит на "Eagles"

"Eagles" ще защитават правата си върху хита "Hotel California" в съда - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съдебен процес за изясняване на собствеността върху ръкописа на текста на песента Hotel California на група „Игълс“ започва в Ню Йорк утре, 21 февруари, съобщи АП.

В средата на 70-те години на миналия век „Игълс“ работят по нова песен със страховити и загадъчни мотиви. На пожълтял тефтер Дон Хенли, с помощта на съоснователя на групата Глен Фрей, записва мисли за „тъмна пустинна магистрала“ и загадъчно „прекрасно място“, където сервират „розово шампанско“ в стая с „огледала на тавана“ и винаги можеш да отседнеш, но „никога не можеш да го напуснеш“.

Песента Hotel California се превръща в един от най-незабравимите рок сингли за всички времена, отбелязва АП.

Кражба и измама

Търговецът на редки книги Глен Хоровиц, бившият уредник на Залата на славата на рокендрола Крейг Инсиарди и продавачът на сувенири Едуард Косински са обвинени в заговор за притежание и опит за продажба на ръкописи на Hotel California и други хитове на „Игълс“, без да имат право на това, допълва БТА.

Тримата не се признават за виновни, а адвокатите им твърдят, че мъжете не са извършили никакво престъпление с ръкописите, които са придобили чрез писател, работил с „Игълс“. Но районната прокуратура в Манхатън твърди, че обвиняемите са се договорили да прикрият спорната собственост на документите, въпреки че са знаели, че Хенли е заявил, че страниците са откраднати.

Сблъсъците за ценни колекционерски предмети са многобройни, но подобни наказателни процеси са рядкост. Много от споровете се решават насаме, чрез съдебни дела или със споразумения за връщане на предметите. „Ако можете да избегнете съдебно преследване, като предадете вещта, повечето хора просто я предават“, казва Травис Макдейд, професор по право в университета на Илинойс, който изучава спорове за редки документи.

Разбира се, случаят с ръкописите на „Игълс“ е характерен и по ред други начини.

Създаване на "Hotel California"

„Звездният“ свидетел на прокуратурата наистина е такъв: Вокалистът и барабанист Дон Хенли се очаква да даде показания между спирките на настоящото турне на „Игълс“. Делото, по което няма съдебни заседатели, би могло да даде възможност да се надникне в творческия процес на групата и в живота в бързата лента на звездната слава през 70-те години.

Става дума за над 80 страници чернова на текстове от хитовия албум Hotel California от 1976 г., включително думите на заглавното парче, което оглави класациите и спечели „Грами“. В него се съдържат един от най-разпознаваемите рифове, най-известните сола и най-често цитираните - може би прекалено цитирани - реплики на класическия рок: „Можеш да се регистрираш, когато пожелаеш, но никога не можеш да си тръгнеш“.

Хенли е казвал, че песента е за „тъмната страна на американската мечта“.

Според компанията за данни за развлекателната индустрия „Луминейт“, през миналата година песента е била стриймвана над 220 милиона пъти и е била завъртяна в 136 000 радиопредавания само в САЩ. Албумът Hotel California е продаден в 26 млн. копия в цялата страна през годините, като е изпреварен само от диска с най-големите хитове на „Игълс“ и Thriller на Майкъл Джексън.

Страниците включват и текстове на песни, сред които Life in the Fast Lane и New Kid in Town. Мениджърът на „Игълс“ Ървинг Азоф нарича документите „незаменими части от музикалната история“.

Делото

Хоровиц, Инсиарди и Косински са обвинени в заговор за притежание на крадени вещи и различни други престъпления.

Те не са обвинени в действителна кражба на документи. Не е обвинен и никой друг, но прокурорите все пак ще трябва да докажат, че документите са били откраднати. Защитата твърди, че това не е вярно.

Много неща се въртят около взаимодействията на „Игълс“ с Ед Сандърс, писател, който също така е съосновател на контракултурната рок група от 60-те години на миналия век „Дъ Фъгс“ (The Fugs). В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век той работи върху оторизирана биография на „Игълс“, която така и не е публикувана.

Сандърс не е обвинен по делото. На телефона му беше оставено съобщение с молба за коментар. Именно той продава страниците с текстовете на Хоровиц, който ги препродава на Инсиарди и Косински.

Хоровиц се занимава с огромни сделки с редки книги и архиви и преди е бил забъркан в някои спорове за собственост. Един от тях бе свързан с документи на авторката на „Отнесени от вихъра“ Маргарет Мичъл и бе уреден впоследствие.

Инсиарди е работил по ред забележителни изложби за Залата на славата на рокендрола в Кливланд. Косински е бил директор на аукционна къща Gotta Have It!, известна с това, че продава на търг лични вещи на знаменитости - толкова лични, че Мадона безуспешно се опита да спре продажба, включваща нейни латексови гащички.

Според съдебните документи, подадени от адвокатите на Косински, Хенли е казал в съда, че никога не е давал на биографа на групата текстовете на песните. Адвокатите на защитата обаче дадоха сигнал, че планират да проучат спомените на Хенли за онова време. „Смятаме, че г-н Хенли доброволно е предоставил текстовете на г-н Сандърс“, заяви адвокат Скот Еделман в съда миналата седмица.

Противоречията на обвиняемите

Според обвинителния акт през 2005 г. Сандърс е казал на Хоровиц, че докато е работил по книгата за „Игълс“, от дома на Хенли в Малибу, Калифорния, са му изпращали каквито документи поиска.

След това през 2012 г. фирмата на Косински предлага някои страници на търг. Адвокатите на Хенли се намесили веднага. И Хоровиц, Инсиарди и Сандърс, в различни комбинации, започнали да разпространяват алтернативни версии за произхода на ръкописите, се казва в обвинителния акт.

В една от версиите Сандърс намира страниците захвърлени в задкулисна гримьорна. Според други той ги получил от асистент на сцената или докато събирал „много материали, свързани с „Игълс“, от различни хора“. В друг случай ги е получил от Фрей - история, която „ще сложи край веднъж завинаги“, предполага Хоровиц през 2017 г. Фрей обаче е починал година по-рано.

При един от търговете Косински уверил аукционната къща „Сотбис“, че музикантът няма „никакви претенции“ към документите, и помолил потенциалните участници в търга да останат в неведение относно оплакванията на Хенли - се казва в обвинителния акт.

„Сотбис“ включи текстовете на песента Hotel California в търг през 2016 г., но ги оттегли, след като научи, че собствеността е под въпрос.

Хенли купува частно някои чернови на текстове на песни от аукционна къща Gotta Have It! за 8500 долара през 2012 г., когато започва да подава и полицейски доклади, според съдебните документи.

Адвокатите на защитата твърдят, че Дон Хенли е ангажирал топ прокурори, които да поемат делото му, вместо сам да заведе граждански иск. Разглеждането на делото започва днес в районен съд в Манхатън, Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    10 2 Отговор
    "Хотел Калифорния" е вечна песен. Колкото и пъти да бъде слушана, няма да омръзне. А солото в нея е брилянтно!

    Коментиран от #2

  • 2 имаш странен вкус

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    В нея се пее за онова място, където приемат, но откъдето никой не е избягал.
  • 3 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    5 1 Отговор
    И какво ми е "странното" на вкуса.
    Просто текстът е много символичен и това е най-голямото му достойнство.

    Хотел Калифорния

    По тъмна, изоставена магистрала, хладен вятър в косите ми,
    Топъл мирис на марихуана се издигаше във въздуха.
    В далечината видях мъждукаща светлина.
    Главата ми натежа, а погледът ми се замъгли.
    Трябваше да спра някъде да пренощувам.
    Ето я и нея, стоеше на прага.
    Чух камбаната на мисията1
    И си помислих –
    Това може да бъде рая или ада.
    Тогава тя запали свещ и ми посочи пътя.
    В коридора се чуваха гласове
    Мисля, че дочух да казват:

    Добре дошъл в хотел Калифорния,
    Толкова приятно място,
    Толкова приятно място
    Пълно е със свободни стаи в хотел Калифорния
    По всяко време на годината
    Можеш да ни намериш тук.

    Умът й е размътен от Тифани, кара Мерцедес Бенц,
    Около нея има много красиви, красиви момчета, които тя нарича приятели,
    Които танцуват в двора, приятно запотени от лятото,
    Танци които да запомниш, танци които да забравиш.
    И така аз извиках на Капитана:
    „Моля те, донеси от моето вино.”
    Той каза: „Не предлагаме това питие от 1969 г.”
    И тези гласове още зоват от далеч,
    Будят те посред нощ,
    Само, за да чуеш:

    Добре дошъл в хотел Калифорния,
    Толкова приятно място,
    Толкова приятно място
    Пълно е със свободни стаи в хотел Калифорния
    По всяко време на годината
    Можеш да ни намериш тук.
    В хотел Калифорния се сбъдват мечти,
    Каква приятна изненада (каква приятна изненада)
    Намери си извинения.

    Огледа

    Коментиран от #8, #27

  • 4 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    3 0 Отговор
    Огледала на тавана,
    Розово шампанско се изстудява,
    А тя каза: „Всички ние сме затворници на собствените си принципи”
    И в главната зала
    Те се събраха за да пируват.
    Намушкаха го със стоманените си ножове,
    Но не успяха да убият чудовището.
    Последното, което си спомням бе
    Как бягам към вратата.
    Трябваше да открия път обратно към
    Към мястото, където бях преди да се озова тук.
    „Успокой се” – каза човекът, падащ си по нощния живот -
    „Програмирани сме само да приемаме.
    Можеш да се отпишеш по всяко време,
    Но никога не можеш да напуснеш!”

    Коментиран от #10

  • 5 разбира се

    5 0 Отговор
    969 е интересна последователност от цифри, а „Програмирани сме само да приемаме" звучи доста зловещо.

    Коментиран от #12

  • 6 Сид Вишъс

    1 0 Отговор
    Великият хит е създаден от Дон Хенли и от Дон Фелдър и точка! А Глен Фрей умря от яд! Само Джо Уолш си траеше кротко настрани със своя вечен хит Роки маунтийнс Уей.
  • 7 БОЗА

    4 1 Отговор
    Малко хора го знаят,но това е историята... ;-)

    "Хотел „Танатос Палас“
    Андре Мороа
    Превод от френски: Мария Коева

    По сюжета на този разказ на Андре Мороа е написан текста на песента „Хотел Калифорния“ на американската рок група „Ийгълс“. Публикуваме го в памет на китариста на групата Глен Фрай, който почина в края на януари 2016 г."

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Сид Вишъс

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Извинявай,но малко ти е калпав превода.Топлото ухание на Колитас не е марихуана.Това са вид пустинни кактуси,които цъфтят само нощем.

    Коментиран от #16

  • 9 Сид Вишъс

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    По принцип си прав абсолютно за разказа на Андре Мороа,но смисълът на песента е друг.

    Коментиран от #13

  • 10 Много интересно

    7 20 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Абсолютна прилика със сегашната еврозона. Все едно за това е била сътворена тази песен.

    Коментиран от #11

  • 11 между другото

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Много интересно":

    Еврозоната не е затвор. Може да няма разработен механизъм за излизане от там, но това не значи, че е невъзможно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сид Вишъс":

    Текстът е създаден така, че смисълът е ясен- но сюжетът може да се тълкува за различни неща..
  • 14 Идън

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    Андре Мороа- авторът на,, Климати,, e френски писател починал 1967 год.- 4 години преди да се създаде групата,, Орлите,,- та той не е написал текста на песента. Сюжетът на разказа може само да е едно от тълкуванията за текста - нищо повече

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Сид Вишъс

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Идън":

    А стига се прави на интересен.Кой ти вдява,че Мороа е написал текста?Чети,бе,а не каточукчата писател!Текста е написан от Глен Фрей,а идеята е заета от разказа Хотел Танатос Палас.Чети бе чукча,бъди читател!!! Уважавай Андре Мороа псевдоинтелектуалецо......ЗЪГ.

    Коментиран от #18

  • 16 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сид Вишъс":

    Наистина превода му не е точен,потърсих специален превод на френски/англииски има разминаване още от самото начало например
    On a dark desert highway
    Sur une sombre route du désert -по един тъмен път в пустинята,буквален превод на френски или по тъмният път в пустинята вече текстовете на песни следваш авт.идея не превждаш книга но не видях магистрала уеш?Та точно колита е жаргонен термин в испаноезичната култура за зад..те части или жаргонен термин в Мексико за пъпките на растението канабис няма такъв кактус в текста се казва силния аромат на колита не виждам логика горещ или топъл аромат не го пиеш или ядеш за да усетиш топлина.Не всяка дума е директно значение ,една дума във френски мже да се напише за много случаи в изречение и става съвсем друго преведвно

    Коментиран от #19

  • 17 Соваж бейби

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Идън":

    Не съм я чела ще я потърся,тази песен съжалявам не ми е любима стана ми банална още едно време и имам кофти спомени на нея.Но се порових виждам че спорите заглавието „Хотел Калифорния“ се отнася за наркомани, като известният „Хотел Калифорния“ е американски център за лечение на наркомани
    където пристрастените звезди от онова време намират убежище.Хотел Калифорния всъщност е метафора за промяната, през която американското общество преминава около 1976 г...смятай от кога е започнала загнивацията там,легендарния Джон Ленън първия бунтар снимал се гол с жена си и хипетата ...за хубаво са били забраени доста неща и си имахме мелодия на годината ама...

    Коментиран от #20

  • 18 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сид Вишъс":

    Никой от групата не е казал от къде е взет сюжета. Няма никакви доказателства за това твърдение от цитираната статия в коментар7. Дори авторът на статията е неграмотен- намерих я и я прочетох. Само като прочетох името на Глен- ФрАй ми стана ясно. Не трябва да се вярва на всичко написано. Моя е грешката при четенето- вместо написаН съм прочела написаЛ.
  • 19 Идън

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Colitas - това са пустинни растения със силен специфичен аромат. В разговорния мексикански това е ароматът на горяща марихуана.

    Коментиран от #22

  • 20 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Соваж,Джон Ленън не е американец.

    Коментиран от #21

  • 21 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Идън":

    Знам често съм се чудила защо са забранявали и Битълс с тях хипетата на полянките американската мечта и свобода ,майка и тате са живели през комунизма и съм се чудила защо са били толкова лоши и не са оставяли младите да си живеят... ?сега разбирам всичко въпреки че рокендролът е роден в Съединените щати през 50те години на миналия век с артисти като Чък Бери или Елвис Пресли, Джони Кеш или Джери Лий Луис... но поп групите са популяризирани в Англия, водени от Бийтълс и Ролинг Стоунс а тези звезди пък бяха с американската мечта.Както споменах и Джон Ленън сега има много последователи по соц.мрежи за голи снимки и свободия намеквам ...Хотел Калифорния е метафора за кокаинова зависимост,според музикалните критици тази песен е алегория за хедонизма и саморазрушението/Разказвачът е на екзотично експериментално пътешествие с ума. .. в тъмната пустиня се отнася до пътуване с копнеж за наркотици, което има катастрофални последици. Аромата на Колитас (испанският термин за ...) прави главата му тежка и зрението му се замъглява.Докато е упоен с кокаин, той изпитва измамни чувства на грандиозност. Чувства се по енергичен и общителен. По време на своето диво пътешествие с наркотици разказвачът изпитва еуфория и халюцинации. Умът му преминава през мистична фантазия.../
    както и в Холивуд млади артисти бързо изгряващи и неподготвени за края посягащи към дрога бързо получава лукс ,удобства и бързо влиза в тинята безброй примери изобщо проблема на американците не е от

    Коментиран от #23, #24, #26

  • 22 Сид Вишъс

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Идън":

    Тези растения,се водят със общото име мескит или чапарал,цъфтят някои от тяк нощем,цветовете са упойващо ароматни даже един говореше за миризма на пържени мекици.!Явно е бил гладен.Хобито ми е отглеждане на кактуси.

    Коментиран от #25

  • 23 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Абсолютно права си. Не само,,Хотел Калифорния,, е метафора- целият текст е в метафоричен изказ. Но нямаш представа колко хора в сайтове са разбрали грешно , че текстът е написан от Андре мороа и даже изписват грешно името на писателя- . а мен ме дразни невежеството. А и авторът , който е публикувал с добро намерение разказа не си е дал сметка, че така изразявайки се омаловажава труда на авторите на песента и звучи обидно- сякаш са взаимствали сюжета и не е възможно да им е дошла идеята за подобен сюжет. Няма да правя литературен анализ на двете произведения- нито ще посоча разликите. А и двете произведения са шедьоври и не са лесносмилаеми.

    Коментиран от #28

  • 24 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Според мен се отнася за всяка зависимост- която не усещаш или се чувстваш в рая докато те обсеби. И когато се усетиш- вече е късно. В разказа е точно така-Танатос е бог на смъртта - точно в момента,, когато си връщат вкуса към живота,,.
  • 25 Идън

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сид Вишъс":

    Благодаря,Сид. Нотки на упойващи екзотични растения има в малко на брой парфюми на известни дизайнери. Допускам някои от тези растения да имат и аромат наподобяващ този на мекици- защо не.. Поздрав за хобито- имам 5 мънички и различни. Дала съм им имена- според как изглеждат- Рошко- Белла- Ежко.. и два са в очакване на име- много са миниатюрни.
  • 26 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Официално е прието за раждане на рока- 1954год и Бил Хейли с,, Рок около часовника,, - тази година навършва 70.
  • 27 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Преводът е неточен- spirit не е питие- а дух или алкохол. Една дума в английския може да има много значения в зависимост от смисъла на изречението и какво иска да каже авторът. Неточността в превода води до друг смисъл - различен от този на автора. Заглавията на книги и филми имат художествен превод поради различни причини. - но и той трябва да се придържа към смисъла на съдържанието.
  • 28 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Идън":

    Аз намирам текста за поучителен ,днес вече ги разбираме тези неща.Но едно време сме били далеко от такива проблеми сигурна съм че и поколението на нашите са нямали идея за какво пеят докато в случая онези пеят за един наркоман в България пък например се пееше боса по асфалта и младежите са били скромно облечени най много се напият или се прибере 1 часа посред нощ и баща ти те напредаши или нас ни забираха лятото 23 ч пред блока нищо не правихме само играехме на карти и пускахме музика с касетофони на батерия а американците са пълнили клиники за зависими и разни секти като хипи голи и разврат....Просто са харесвали мелодията наите родители,рока също истинската музика.Но зад тези хубави мелодии са се крили мотиви за деградация на слабо характерни хора посягащи към спринцовки,опияти,алкохол и дадени в една красива обстановка на хубава къща,дрехи,пари а самата действителност сега я разбирам поне аз когато гледам повечето младежи .Дори и снимката на хотел Калифорния е лъжа на снимката е луксозния хотел Beverly Hills намиращ се в Лос Анджелис, който групата са избрали за илюстрация после е имало много клиенти и хотела не е подал жалба в съда .Седя и си мисля че цялата тази демокрация която довлякоха поколението на родителите ни е един фалш и те не са били наясно за какво са се борили ,чакали
  • 29 бай Даньо

    3 4 Отговор
    Игълс за тъnи гъ3oве, а Дон Хенли е най-миризливия, като ги чуя и превключвам .... никога няма да му простя че забрани на туба кавъра на Джипси Кингс на Хотел Калифорния - най доброто и изпълнение за мен. Какъв е смисъла да забраниш някакъв кавър който допринася за славата на песента ти!? Добре че няма истински начин за забраниш нещо днес по интернет....

    Коментиран от #30

  • 30 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Кавър версията си я има в тубата- на испански- за да се върже с испанския стил на музиката на Джипси Кингс.