Last news in Fakti

15 Януари, 2014 16:32 1 196 0

Журналист с български корени с престижна литературна награда в Русия

  • андрей бинев-
  • роман-
  • награда-
  • "тихият войник"-
  • федералната агенция за печат и масови комуникации

Тв водещият Андрей Бинев спечели признание за романа си

Журналист с български корени с престижна литературна награда в Русия - 1
Андрей Бинев (вдясно) получава наградата за романа си "Тихият войник".

Известният руски телевизионен и радиожурналист с български корени Андрей Бинев получи наградата на Федералната агенция за печат и масови комуникации (с ранг на министерство в Русия, наричано още „Роспечат“) за романа си „Тихият войник“, излязъл през 2013 г. Отличието се връчва ежегодно по случай Деня на руския печат за най-добра книга, създадена от журналист. Бинев получи приза от министъра по печата и масовите комуникации и председател на журито Михаил Сеславински.

Повествованието в „Тихият войник“ обхваща почти целия живот на героя Павел Тарасов и е мащабно платно на цялата страна в периода от 1935 до 1965 година. Младият Павел бяга от мизерията на своето родно село в търсене на по-добра съдба. Той влиза в армията и става лична охрана на генерал Будьони, преживява партийните чистки и драматичния ход на Великата отечествена война. Животът му е низ от радостни и трагични епизоди.

Журналистическата кариера на Андрей Бинев започва през 1980 г. в българското издание „Днес и утре“ на Агенцията за политически новости като автор на очерци на руски и български език. От 1989 г. той е завеждащ отдел в седмичника „Аргументи и факти“, от 1993 г. е на същата позиция в „Общая газета“, а после става директор развитие и кореспондент на вестника за Югоизточна Европа и Близкия Изток, заместник-вицепрезидент е и в „РТВ прес“.

От 1997 г. работи в Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания (ВГТРК) като редактор консултант, коментатор и специален кореспондент в обществено-политическата редакция на „Вести“, както и като началник на международния отдел в Дирекцията за информационни програми на „Вести“. Сценарист и автор е на документални филми, включително и от „горещите точки“ на планетата.

От 2001 г. той е в Радио Русия като шеф на отдел Регионална и кореспондентска мрежа и информация, водещ на редица политически блокове в директен ефир, дипломатически кореспондент и т.н. От 2003 до 2006 г. работи в предаването „Събития“ на тв компания ТВЦ. Бил е водещ на всекидневната програма „Маяк. Дежурна част“, на обзорното политическо предаване „Национална сигурност“, а от 2010 г. е водещ и ръководител на всекидневното токшоу „Свободният слушател“ на Радио Русия. В него той интервюира изтъкнати личности от различни области – учени, музиканти, писатели, режисьори, актьори, предприемачи.

През 2008 г. излиза първият роман на Андрей Бинев „Риба за президента“, а през 2010 г. са издаден неговият сборник „Трима“ и романът „Вирусът на подлостта“. Всички те се радват на голям успех сред читателската аудитория.

Андрей Петрович Бинев е внук на генерал от Съветската армия и син на полковник от Българската авиация. Историк по образование, преди да стане професионален журналист той в продължение на 10 години е работил като следовател в отдел за убийства и престъпления против личността.

Всички тези биографични факти са много важни за разбирането на неговия награден роман „Тихият войник“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА