Last news in Fakti

7 Март, 2024 21:51 904 2

Казахстан със специална изложба в София по случай 8 март

  • казахстан-
  • 8 март-
  • изложба

Тя е под надслов „Жените на великата степ“ и може да бъде видяна в Националната библиотека до 20 март

Казахстан със специална изложба в София по случай 8 март - 1

В навечерието на Международния ден на жената в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ посолството на Казахстан в България откри фотоизложба „Жените на Великата степ“.

Откривайки изложбата, посланик Виктор Темирбаев отбеляза безценната роля на жените във формирането и развитието на държавата, в това число в контекста на провежданите мащабни реформи и преобразования в политическата система на Казахстан.

Дипломатът запозна събралите се гости със системните мерки на нашата държава за разширяване на участието на жените в икономиката, политиката и обществената дейност. В същото време той подчерта, че по инициатива на президента Касъм-Жомарт Токаев е въведена 30-процентна квота за жени и младежи в списъците на кандидатите на политическите партии за участие в парламентарни избори.

„Фотоизложбата нагледно демонстрира безценния принос на жените от Казахстан в изграждането на развита държава. България е пример за отговорно поведение на държавата на световната сцена“, каза по време на официалното откриване Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

На церемонията присъства и доайенът на дипломатическия корпус - посланикът на Мароко г-жа Закия Ел Мидауи и посланикът на Швейцария г-н Раймунд Фурер. Те дадоха висока оценка на постиженията на Казахстан в областта на осигуряването на равенството между половете, а също така отбелязаха точността и навременността на инициативата на посолството за организиране на това събитие.

Посетителите могат да видят снимки на изтъкнати представители на казахския народ, които на различни етапи от историята са допринесли за развитието на културата, изкуството, науката, политиката и спорта в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала

    0 0 Отговор
    Евалата
  • 2 Ребус

    0 1 Отговор
    Явно казахите си нямат друга работа,,мъжка,, ми тръгнали изложби да правят...цъ,цъ,цъ!
    Те да видят нашите жени довечера на какво ,,изложение,,ще отидат,Експо ще си направят !
    Аванти ще инкасира най големия оборот за 24-та....