Last news in Fakti

8 Март, 2024 21:39 1 944 15

Бунтарката Ваня Петкова олицетворяваше истинската жена

  • културя-
  • литература-
  • ваня петкова-
  • поетеса

Заедно с още две българки - Елисавета Багряна и Блага Димитрова - тя влиза в голямата трансконтинентална енциклопедия за жените поети-гении, припомня дъщеря й Оля Ал-Ахмед

Ваня Петкова е поетесата, която носеше женствеността в себе си, носеше една неописуема енергия, която блика от абсолютно всичките ѝ стихотворения.

Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ журналистът, поетеса и преводач Оля Ал-Ахмед, дъщеря на поетесата Ваня Петкова.

Ваня Петкова влиза в историята с 800 успешно проведени авторски рецитала в страната и чужбина, два от които тя провежда в летящ самолет, с което става първата и единствена жена поетеса в света, която е предложена за Рекордите на Гинес, разказа още Оля Ал-Ахмед, като добави още, че често я определят като бунтарка, като най-космополитната личност на българската литература, амазонка в живота и литературата. Ваня Петкова е автор на 34 книги, сред които 24 стихосбирки, 6 романа и 4 новели, преводачка от много езици, нейните творби са преведени на 13 езика. Нейната стихосбирка "Грешница“ е цензурирана и забранена от социалистическия режим, по-късно преиздавана многократно. Така тя влиза като жената бунтарка на българската литература.

"Ваня Петкова заедно с още две българки - Елисавета Багряна и Блага Димитрова - са влезли в голямата трансконтинентална енциклопедия за жените поети-гении. Трите поетеси представляват българската женска поезия в цял свят,“ отбеляза Оля Ал-Ахмед и допълни, че поетесата е влязла и в Голямата енциклопедия на България и е носителка на редица награди за литература и поезия.

Журналистът сподели още, че да си дете на известна личност е както тежко бреме, така и това дава една неописуема сила, защото според нея всичко се предава по наследство: както и лошите неща, така и добрите. "Талантът се предава наследствено, начинът на живот, женствеността, любовта, обичта към ближния. Така че това е да си дъщеря на Ваня Петкова – продължавам нейното дело, продължавам това, което бе започнала тя, естествено в никакъв случай не ѝ подражавам, а просто я продължавам, тъй като нейното дело не трябва да бъде забравено,“ обясни тя.

По думите ѝ целият живот на Ваня Петкова е преминал в стихове: "Аз израснах в поезия, израснах в тази среда и всеки неин съвет беше в стихове, един от които е "Моя дъщеричке“. Съветите ѝ бяха винаги да оценявам себе си, да не забравям женското начало, да не забравям да бъда добра майка, добра съпруга, въпреки че тя беше една уникална бунтарка. Ваня Петкова олицетворяваше истинската жена – жената, която умееше да се защити, една Жана д'Арк в поезията и в живота.“


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 💠🔆♻️

    10 4 Отговор
    Изкуството винаги иска жертви, за Елисавета Багряна по времето на бай Тудор Живков се носеше един стих.
    Бих го определил като Японско Хайку:
    “Елисавета Багряна,
    поетеса, и,
    на два строя метреса.”
  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    11 7 Отговор
    Като я гледам на снимката с котката си е една много женствена от другия бряг.
  • 3 💠🔆♻️

    9 5 Отговор
    Култур трегерите които не могат без Царската Благословия, дали на Борис Втори, дали на четиридесет години коми диктатор и сатрап Тудор Живков, и, докато едните си изкарваха хляба с венцехвалене на поредният български сатрап, други, български селяни бяха лишени от фермерската земя на която с пот, труд и вяра в Исус Христос изкарваха хляба насъщен за да бъдат научени да убиват и пазят комунистическите сатрапи от народната любов.
    Колкото “построиха комунизма”, толкова ще построят и капитализмът.
    Закривай.
  • 4 💠🔆♻️

    9 5 Отговор
    Ваня Цветкова е много готина и Оля Ахмед има чувството за късият разказ и пътеписи.

    Но така е в живота, понякога култура, понякога халтура.
    Хляб на масата трябва.

    Коментиран от #7

  • 5 Шпек

    9 5 Отговор
    И какво общо има Моля Ал Файед с написаното?
  • 6 Лека

    11 6 Отговор
    Съдейки по името на дъщеря ѝ, тази е била поредната лека жена!
  • 7 Не бе, опитва

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "💠🔆♻️":

    да изкара изключително посредствената поетеса невероятна, само защото й е майка. Зле, та зле...
    Всяка година ги пуска тия напъни...
  • 8 Аман Аманов

    8 7 Отговор
    Коментарите тук за пореден път ми доказват, че очевидно сме на светлинни години все още от едно общество без да хулим успеха на другите.
    По какъв начин фамилията на дъщеря й демонстрира, че Петкова била "лека"? По тази логика и Мадлен Алгафари е лека, и всека жена омъжила се за някой с фамилия незавършваща на ОВ или ЕВ е такава.
    Вземете се образовайте малко, преди да възпитате децата си на подобен ограничен начин на мислене, въпреки че за много от вас вече е късно.
    Едно е истина, Ваня Петкова е личност от световен мащаб и просто не се вписваше в селенията тук.
  • 9 Соваж бейби

    6 8 Отговор
    Не съм почитател на поезия ,но към тази жена Ваня Петкова имам респект ,четох някой нейни неща харесват ми .Има невероятна харизма ,уникална е истински артист много над Елисавета Багряна и Блага Димитрова тези двете изобщо не намирам логика защо сте ги наредели то Ваня Петкова ,онези са много скучни ,монотонни .. няма смисъл да ги описвам ?Оля Ал-Ахмед също е невероятна ,много увлекателно пише и ти задържа интереса със всяка статия не знам къде се изгуби не я виждам във Факти ,дано е жива и здрава ама се усеща страхотни блогове или статии постваше тук не знам как го таксувате не съм журналист .Но винаги с интерес съм чела нейни неща

    Коментиран от #11

  • 10 Теди

    5 6 Отговор
    Напълно съм съгласен с последните 2 коментара. За съжаление явно ни е заложено в манталитета все да намираме кусури на известните си личности, независимо от техния талант, творчество или какво са оставили след себе си. На трети март бях чел, че заради завещанието на Ваня Петкова е бил изцяло възстановен паметник на загиналите воини, загинали за свободата на страната ни. За жалост сигурно се преобръщат в гроба виждайки деградацията на обществото ни днес.
    Ваня Петкова - наистина Велика и истинска жена, неоценена в родината си достатъчно, поради ред причини, основно брака ѝ с чужденец, факт който дори и след адаптирането на “европейските” ценности поражда възмущение у мнозина в България. Срамота.
    Дано бъдещето ни е по-различно и по-светло.
    Мир.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 поп Вечерко

    9 5 Отговор
    Тва ли нящо на снимката олицетворявало истинската жена... стига ве. По-сериозно , молим.... Омрех от смех...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 яяя

    4 1 Отговор
    Какво говорите, истинската жена през соца беше скромна, работлива и не се евеше с негри. Моля ви се!
    Стига вече сте я преекспонирали тая поетеса тип Деса поетеса заради факта, че дъщеря й работи във вашата редакция. Ми тпо е честно казано!
  • 15 Сила

    3 0 Отговор
    Истинската история на Ваня Петкова...


    Росен Тахов БЕЗ КОМЕНТАР