Last news in Fakti

12 Март, 2024 07:41 919 6

„Вълшебната флейта“ – втора премиера за сезона в Софийската опера

  • софийска опера-
  • вълшебната флейта-
  • моцарт-
  • премиера

На 14, 15, 16, 17, 29 и 30 март

Софийската опера представя втората си премиера за сезона „Вълшебната флейта“от Волфганг Амадеус Моцарт, либрето Емануел Шиканедер с шест премиерни спектакли на 14, 15, 16, 17, 29 и 30 март и международен състав от солисти.

Режисьор е Вера Петрова, диригент-постановчик – Светослав Борисов, диригент – Александра Любчански, сценография – Моли О' Катън, художник костюми – Марта Миронска, художествено осветление – Саймън Бенисън, диригент на хора – Виолета Димитрова.

„Вълшебната флейта“ е творба, която продължава да омагьосва, както хората на изкуството, така и публиката. Героите в нея са „пренесени“ от света на приказките. Царицата на Нощта призовава Принц Тамино и неговия другар, Папагено, да спасят дъщеря ѝ, Памина от хватката на коварния Зарастро и неговия зъл слуга, Моностатос. В знак на добра воля, Принцът получава вълшебна флейта, която ще го закриля. Пристигайки в двореца на Зарастро, Тамино чува сигнали за случилото се, които представят Зарастро като покровител на Памина. Принцът трябва да реши на кого да повярва – на Зарастро или на Царицата на Нощта – и да премине през три предизвикателства, за да спечели ръката на Памина.

Според Шиканедер, за да може доброто да възтържествува над злото, героите на доброто трябва да могат да скочат в неизвестността, водени от вярата.

„Вълшебната флейта“ е публикувана преди „Милосърдието на Тит“. Тя дебютира в кратко просъществувалия Theater auf der Wieden във Виена. На 30 септември 1791 г. е нейната премиера като Шиканедер е в ролята на Папагено, самият Моцарт е диригентът.

„Вълшебнатта флейта“ е била любимата опера на Моцарт, но със сигурност тя се е оказва и най-популярната му творба.

„Вълшебната флейта“ е изпълнена в София за първи път през 1931 г. под диригентството на немския маестро Херман Щанге и режисурата на Христо Попов.

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А бе...

    2 1 Отговор
    Не е верно бе ! На Теменужка от Люлин , флейтите са и много по вълшебни , от тези на операта !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миролюб бенатов

    2 1 Отговор
    Деси Атанасова ще ходи ли ?

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.