Last news in Fakti

3 Юни, 2014 17:04 1 369 0

Скандална творба отбелязва канонизацията на папа Йоан Павел ІІ

  • папа йоан павел іі-
  • изложба-
  • канонизация

Тя е дело на прочутия италиански скулптор Маурицио Каталан

Епархия Сен-Обен ще отбележи канонизиранетo на папа Йоан Павел II с изложба, съобщи artnet.com.

Експозицията ще бъде в базилика Сен-Обен от 8 юни до 8 юли. Успоредно с изложбата в базиликата, в Музея за изящни изкуства в Рен ще бъдат показани прочутата скандална творба от 1999 г. „Деветият час” на италианския скулптор Маурицио Каталан и „Разпятие” на знаменития френски художник Шарл льо Брюн, който е сред основателите на Кралската академия за живопис и скулптура през 1648 г. - по времето на Краля Слънце Луи XIV. 

Произведението на Каталан представлява восъчна скулптура на поваления от метеорит папа Йоан Павел II, който лежи сред счупени стъкла върху червен килим. Творбата е собственост на милиардера Франсоа Пино - собственик на футболния клуб „Рен”, който се съгласил трудно да я предостави за изложбата. „Той няма да дойде на откриването в църквата, но ще отиде да види „Деветият час” в музея”, отбелязва архиепископ Пиер Орлеански.

От художествения музей са убедени, че макар и създадени с разлика от 300 години, между произведенията на Льо Брюн и Каталан има връзка, която напомня на всеки, че неговият „девети час” все някога ще настъпи.

Св. папа Йоан Павел II беше канонизиран на 27 април 2014 г. от настоящия папа Франциск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА