Last news in Fakti

24 Юни, 2014 14:07 1 133 0

След 200 години, обновяват джамията в Хромица

  • 200 години-
  • обновяват-
  • джамията-
  • хромица

В началото на юни започнаха дейностите по  ремонтирането на една от най-старите джамии на територията на община Ардино, която се намира в Хромица. Ще бъде пострен нов покрив на духовния храм. Дървената дограма ще бъде подменена с PVC. В обновения религиозен дом ще има стая, където ще бъдат подредени стари вещи от бита и стари снимки с обществено значение. Ще има и гостна стая, където ще могат да нощуват хора, които нямат къщи. Очаква се реконструкцията да приключи до края на септември, дотогава молитвеният дом ще остана затворен. Основен спонсор е 55-годишният Бестами Йешилбахче от Турция, който се е изселил от Хромица заедно със семейството си през 1971 година в Бурса. Към обновлението се включили още братята на Бестами – Зюлкеф, Басри и Мюмюн, както и бизнесменът от Бурса Ферудин Кахраман, изселник от Джебелско.

„Искаме нашето родно село да живее. Тук сме родени, ще помагаме винаги. Религиозните домове са символи на единството, сплотеността и на живота. Задължение е на всеки един от нас да се грижи за тях. Въпреки че не живеем тук, ние сме отговорни за всеки проблем в нашия роден край”, казва Бестами Йешилбахче, който вече е пенсионер в южната ни съседка. Той дълги години е работил като председател на кадастъра в Бурса. В момента там има архитектурни и инженерни офиси. Женен, с две деца. Бестами Йешилбахче има намерение да подмени и водопроводната мрежа в Хромица.

Според местните жители джамията в Хромица е построена през периода 1810 - 1820 година. Има желязно минаре, чийто рамери са най-малките в региона.

"Особено през летните месеци тук се провеждат общо селски мевлиди, които се организират всяка година от местното мюсюлманско настоятелство със съдействието на дарители от селото. Молитвеният дом е отворен е и по време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните населени места. Отварят „сергии”, където вярващите даряват пари за поддръжката му, казва кметът на Богатино Юзджан Махмуд. От името на жителите на Хромица и лично от негово Махмуд благодари за помощта. Той изказва сърдечните си благодарности и към общинското ръководство в Ардинo, предоставило строителни материали.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА