Last news in Fakti

11 Август, 2014 15:29 1 824 0

Стволови клетки помагат при възстановяването след инсулт

  • инсулт

Използването на стволови клетки след инсулт може да помогне за възстановяването на мозъка. Тези обнадеждаващи резултати са регистрирани от пилотно проучване на Имперския колеж в Лондон.

Учените смятат, че тези клетки насърчават новите кръвоносни съдове да се развиват в повредените зони на мозъка, отбелязва Би Би Си.

Те открили, повечето пациенти са били в състояние да ходят или да се грижат за себе си, независимо от края на лечението при претърпян тежък инсулт.

Необходими са по-големи проучвания, за да се прецени дали това може да се използва по-широко в медицинската практика, пише АП.

Началото е поставено след като изследователите са взели стволови клетки от костния мозък на петима души, които наскоро са получили инсулт.

След това учените изолирали определени видове стволови клетки - известни като CD34 +. Те имат способността да се стимулира растежа на нови кръвоносни съдове.

Те се вливат директно в увредените участъци от мозъка, чрез основна артерия, която доставя кръв за тази област.

Учените наблюдавали пациентите за половин година.

Четирима от петимата пациенти са претърпели особено тежки удари - в резултат на загубата на словото и маркирани парализа на едната страна на тялото.

При този тип инсулт обикновено смъртността е висока и е голям процентът на увреждане.

Но учените открили, че трима от четиримата пациенти са били в състояние да ходят и да се грижат за себе си преди края на шестмесечния период.

И с малко помощ всичките петима болни са били в състояние да се движат и да изпълняват в ежедневните задачи.

Изследователите обаче предупреждават, че са нужни нови изследвания в тази област преди да се изготви точна терапия за лечение на инсулт със стволови клетки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА