Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 14:31 1 100 0

Затлъстяването е по-опасно от войните и цигарите

  • затлъстяване-
  • смърт-
  • дебел-
  • храна-
  • диета

Лекарите препоръчват и повече движение

Проблемът със затлъстяването сред жителите на Земята е по-опасен от войните и цигарите. То нанася по-големи щети на световната икономика от алкохолизма и климатичните проблеми.

Това са тревожните тенденции, отбелязани от Глобалния институт „Маккинси“. Данните показват, че затлъстяването струва $2 трлн. или 2,8 % от световния БВП.

30 на сто от населението на Земята или 2,1 млрд. души са със свръхтегло или страдат от затлъстяване, а прогнозите са до 2030-а година техният брой да достигне 50%.

5% от смъртните случай са заради затлъстяването. Развитите страни са принудени да харчат до 7% от бюджетите си за здраве, за да се борят с последствията от този бич.

Затлъстяването предизвиква заболявания като високо кръвно, диабет и рак, които на свой ред водят до болнични и загуби в производството. Изследователите призовават за по-систематичен подход в борбата с килограмите като контрол на порциите и преформулиране на полуфабрикатите и т.нар. "бързи храни". Лекарите препоръчват и повече движение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА