Last news in Fakti

12 Август, 2015 21:01 11 150 1

България е в челната тройка в Европа по смъртност от инфаркти и инсулти

  • смъртност-
  • инфаркти-
  • инсулти

В рамките на два часа човек с инфаркт трябва да получи медицинска помощ

Летните жеги са най-опасни за възрастните хора и за сърдечно болните. Страната ни е в челната тройка в Европа по смъртност от инфаркти и инсулти. Министърът на здравеопазването постави лечението на двете болести на челно място и това е похвално, смятат специалистите. Тепърва обаче ще се наблюдават начините за намаляване на смъртността на българите от инфаркт и инсулт. У нас има и лекари, лекарства и апаратура, но и недобра организация на работата.

В рамките на два часа човек с инфаркт трябва да получи медицинска помощ, за да се възстанови кръвотокът, като най-добрият метод е поставянето на стендове. Това каза за "Хоризонт" д-р Валери Гелев, който е инвазивен кардиолог в столична частна болница: 

Причината за острия коронарен синдром е тромбообразуването, което довежда до запушване на съда. В зависимост от степента за запушване, ние имаме няколко типа остър коронарен синдром, един от които е и острият миокарден инфаркт. Проблемът при тези заболявания е, че смъртността е много висока и повече от половината от болните загиват в първите два часа, а голяма част от тях и преди да са потърсили медицинска помощ.

Атеросклерозата е основната причина за инфарктите, обясни още той:

С течение на възрастта се натрупват холестеролни, мастни натрупвания в стените на съда. Те се организират в плаки, които могат да прогресират и да запушат съда. 

Лечението на атеросклерозата се състои в профилактика на четири важни фактора:

Първо хипертонията, захарният диабет, нарушение в обмяната на липидите, което е свързано с повишени стойности на холестерола и тютюнопушенето. Контролът върху атеросклерозата се състои в контрола на тези фактори.

Най-важното при инфаркта е за два часа болният да се превози до оборудван център. В страната има 40 такива центъра и те покриват успешно цялата територия на България. Оттам трябва да се пристъпи към оперативна намеса, каза още д-р Гелев.

Провеждането на вторичната профилактика на инфаркта трябва да е свързана, на първо място, със спиране на тютюнопушенето и с редовното приемане на предписаните лекарства.

Анализът в световен мащаб сочи, че хората дори със симптоми за инфаркт не търсят навреме лекарска помощ. Д-р Галев обясни, че преживелите инфаркт, особено ако функцията на сърцето не е много пострадала, биха могли да живеят дълго.

И след инфарктите хората над 50 години, при нездравословен начин на живот, отново с основен фактор атеросклерозата и хипертоничната болест, могат да получат инсулт. А битката с високото кръвно налягане у нас е възможна, каза доцент Олга Григорова, невролог в Александровска болница:

Борбата с хипертоничната болест може да бъде много успешна, защото разполагаме с голям брой оригинални, генерични лекарства, така че всичко зависи от пациента дали той проследява редовно кръвното си налягане и дали пие лекарствата си. Профилактиката преди всичко е намаляването на телесното тегло, намаляването на солта, психическото напрежение и по-голяма физическа активност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОЩЕ ЛИ СПИНКАТЕ ИЛИ ПЪК ПРАЙТЕ КИНТИ

    0 0 Отговор
    МАХАЙТЕ ТАЗ ДЕМОКРАЦИЯ ЧЕ ША ОСТАНЕМ САМО ПО УЧЕБНИЦИТЕ КАТ НАРОД.