Last news in Fakti

20 Август, 2015 17:35 1 684 0

Изписаха 20 от заболелите след курбана в с. Божурово

  • курбана-
  • с. божурово-
  • заболелите

На тържеството в Божурово са присъствали 80-90 души

Днес 20 от настанените в болницата в Добрич заболели след курбан в с. Божурово са изписани. Наблюдават се всички присъствали на тържеството, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Кметът на селото Мюзефер Анис съобщи за Topnovini.bg, че на тържеството са присъствали около 80-90 души от Божурово, съседни села, както и роднини от крушарски села.

На 16 август семейство от с. Божурово организирало мевлид, курбан за здраве, за около 10-годишно дете. На него гостите се събират, коли се курбан, чете се молитва, обясни кметът. Тържеството започнало около 16 часа. Предния ден била заклана овца от личното стопанство, като месото е съхранено във фризер. Продукти за трапезата са били закупени от пазара в Добрич, както и от магазин в областния град. Приготвени са осем ястия от две жени от селото. Ястията са приготвени в неделя от 12 до 16 ч. Присъстващите седнали на трапезата около 16 ч. Първите оплаквания - повръщане и диария, се появили около 18,30 ч. По-късно и други се оплакали. Те били извозени до болницата в Добрич с няколко линейки, както и с лични автомобили, обясни кметът.

След консулт с инфекционист 20 са хоспитализирани след 19 ч.

На 16 и 17 август в Спешното отделение на МБАЛ – Добрич и от общопрактикуващи лекари са прегледани с гастроентероколитни оплаквания 34 лица на възраст от 3 до 82 години, 22 от които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Добрич с диагноза Бактериална чревна инфекция. Заболелите са от с. Божурово, общ. Добричка, с. П. Дяково и с. Бистрец, общ. Крушари.

За периода 16-18.08.2015г. в Спешно отделение и при ОПЛ в с. Божурово са потърсили медицинска помощ още 12 лица, на които е предписано амбулаторно лечение или са направени вливания и манипулации.

На 17.08.2015г. вечерта в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич са прегледани и насочени за хоспитализация в Инфекциозно отделение още 2 лица от с. Божурово с диагноза Бактериална чревна инфекция.

Сред заболелите е имало 12-годишно дете и мъж от семейството, дало курбана за здраве.

Възрастният мъж, който е заклал овцата, е консумирал от сготвените й вътрешности, както в събота, така и в неделя, но няма оплаквания, обясни кметът.

Информация е подадена в отдел „Противоепидемичен контрол” на Регионалната здравна инспекция - Добрич от дежурния инфекционист на 17.08.2015г. в началото на работния ден и своевременно е започнато епидемиологично проучване, съобщават от РЗИ. Уведомена е Областната дирекция по безопасност на храните и проведено съвместно проучване на място в с. Божурово на 17.08.2015г. като са обходени домовете на организиралите курбана и на други семейства от селото. На 18.08.2015г. екип от отдел „Противоепидемичен отдел“ на РЗИ – Добрич е продължил епидемиологичното проучване в с. Божурово, като е създадена организация с органите на местната власт за издирване и уточняване на всички лица, присъствали на събитието, уточняване на обективното им състояние и насочването им за преглед, изследване и медицинско наблюдение към личните лекари. Към момента са уточнени 65 присъствали лица.

От всички амбулаторно прегледани пациенти в Спешно отделение и от ОПЛ и от още 16 лица без клинични оплаквания, които са присъствали на курбана и са консумирали хранителните продукти са осигурени проби за микробиологичното им изследване в РЗИ - Добрич.

Продължава постъпването на проби в РЗИ - Добрич за микробиологично изследване на присъствали на събитието лица.

Всички, които не са хоспитализирани са предадени и насочени към ОПЛ за преглед, изследване и медицинско наблюдение.

Директорът на болницата д-р Трифон Йорданов. Според него, най-вероятно се касае за стафилококово натравяне. То се причинява или от некачествена храна, или от нечисти съдове, или от липса на добра лична хигиена от приготвилите храната. Всеки момент в болницата се очакват да пристигнат резултатите от микробиологичното изследване.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА