Last news in Fakti

16 Ноември, 2015 21:52 1 531 2

Нациите, които приемат половото равенство

  • равенство-
  • пол-
  • анкета

Най-голям стремеж към равенство между жени и жени проявяват скандинавците. Това е изводът от проучване в 24 държави, проведено от социолозите на организацията YouGov. Ако искате да живеете в страната, в която са „отворени” всички врати за еднаква реализация и на двата пола в различни сфери, то трябва да отидете в Швеция. Тази държава може да се похвали с равно количество представители на силния и слабия пол в правителството и на управленски позиции в различни сфери.

Второто и трето място са за Финландия и Дания. Мъжете и жените в тези държави са с една степен по-малко единодушни за правата и възможностите на срещуположния пол в сравнение със шведите.

Интересно е да се отбележи, че Великобритания и САЩ – държави, които официално се обявяват „за” признаване и разрастване на всякакъв вид права по света, заемат чак седмо и девето място в класацията.

Доста по-различна е позицията за равенството сред гражданите в страните от Близкия Изток. Така например, 74% от анкетираните са на мнение, че „основното предназначение на жената е да се грижи за мъжа”.

Класация относно половото равенство

държава
1 Швеция
2 Финландия
3 Дания
4 Австралия
5 Новрегия
6 Франция
7 Великобритания
8 Германия
9 САЩ
10 Китай
11 Хонконг
12 Сингапур
13 Тайланд
14 Индонезия
15 Малайзия
16 Ливан
17 ОАЕ
18 Туник
19 Ирак
20 Саудитска арабия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕСЕЛ

    0 0 Отговор
    Полово равенство в ИРАК и Саудитска арабия - хахахаха ВИЕ ПИЯНИ ЛИ СТЕ ???? ТОВА ТРЕБЕ ДА Е ВИЦ НА ДЕНЯ ХАХАХАХАХА
  • 2 куку

    0 0 Отговор
    20 Саудитска арабия
    21 България