Last news in Fakti

29 Април, 2024 16:28 1 795 3

Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим

  • тревога-
  • мисли-
  • натрапчиви мисли-
  • тревожност-
  • притеснения-
  • страх-
  • психолог

Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ

Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим - 1
Снимка: Shutterstock

Има много причини, поради които хората са склонни да си причиняват тревожност. Например тревожността като психическо разстройство предизвиква постоянни притеснения за бъдещето, като страдащите от него често изпадат в панически пристъпи или пристъпи на тревожност, които засягат и физическото им здраве. Същото се отнася и за чувството на неудобство при междуличностни взаимодействия и неуспехи в ежедневието.

Експерти в психичното здраве дадоха някои ценни съвети как да спрем да премисляме нещата отново и отново без резултат и да се отървем от тревогата.

Разсейвайте се. Има много начини да направите това. Те могат да включват прости математически задачи, изброяване на предмети от определена категория или изпяване на песен, четене на книга, слушане на музика, разговор с приятел. Едно проучване установи, че близо 50% от анкетираните са съобщили, че разсейването им е помогнало да се справят с прекомерното мислене. Повечето участници също така са заявили, че се тревожат и размишляват по-малко, когато общуват с други хора.

Практикувайте осъзнатост. Проучванията показват, че медитацията за осъзнатост е ефективна за намаляване на симптомите на тревожност и депресия. Най-разпространеният начин за това е да се съсредоточите върху собственото си дишане или върху това, което ви заобикаля.

Медитирайте с мантра. Повтаряйте мантрата, докато медитирате, мислено или на глас.

Предизвиквайте мислите си. Когато прекалявате с мисленето, е важно да се запитате дали мислите ви отразяват реалността на ситуацията.

Помислете за приятен спомен. Помислете за случай, когато сте били успешни, чувствали сте се щастливи или сте получавали похвали от другите.

Използвайте техники за дишане. Това е един от начините да намалите стреса и да успокоите ума си. Опитайте дихателен модел, при който вдишвате, задържате дъха си и издишвате за същото време (например за 4−5 секунди).

Опитайте прогресивна мускулна релаксация. Това е техника, при която първо напрягате всяка мускулна група в тялото си и след това я отпускате. Научно доказано е, че тя ви помага да се справите със стреса.

Съсредоточете се върху сетивата си. По-конкретно - концентрирайте се върху вашето зрение, обоняние, слух, вкус и допир. Избройте по едно или повече неща, които забелязвате при всяко от сетивата си.

Водете си дневник. Това ще ви помогне да намалите нивата на кортизола - хормона на стреса.

Упражнения. Спортът освобождават в организма химикали, които ви карат да се чувствате спокойни и релаксирани. Известно е също, че редовната активност подобрява съня.

Съставяйте планове. Разделете всички свои задачи на отделни задачи. Това ще ви помогне да избегнете претоварването.

Ако симптомите ви на тревожност са неподвластни на тези техники, задължително се консултирайте със специалист.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да спрем да мислим прекалено????

    7 0 Отговор
    Съдейки по творчеството и, авторката няма подобен проблем...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.