Last news in Fakti

27 Април, 2016 06:44 1 638 0

Изкуството е полезно за здравето

  • изкуството-
  • полезно-
  • здравето

То намалява значително нивата на кортизон у хората

Произведенията на изкуството имат положителен ефект не само върху естетическото усещане, но и върху физическото състояние на човека, съобщи Росбалт.

Това бе установено след изследване на италиански учени. Те са изследвали нивата на кортизон ( хормона на стреса) у посетителите в храма „Света Богородица“ в италианския град Викофонте. Мястото е известно със своите огромни каменни куполи. То се разпростира на 6032 кв. метра. Мястото е известно и с прелестните си картини. В него има множество икони. Те отразяват основно живота на Дева Мария.

Учените са взимали слюнка от група доброволци, дошли на туристическо посещение. 90% от участниците споделят, че са се чувствали много по-добре след обиколката си. Те са обикаляли храма в продължение на 2 часа. Изследванията показват, че нивата на кортизон в участниците са паднали със средно по 60%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА