Last news in Fakti

20 Март, 2024 16:32 1 497 11

Добавете полезните краставици към ежедневното си меню

  • краставици-
  • полезно-
  • хидратация

Краставиците са чудесен начин за хидратация и засищат идеално при диета

Добавете полезните краставици към ежедневното си меню - 1
Снимки: Shutterstock

Редовното хапване на краставица може да помогне за контрола на кръвната захар, предотвратяване на запека и насърчаване загубата на тегло. Включването на кората в консумацията може да увеличи максимално ползите за здравето. Краставиците съдържат много малки калории и са богати на вода и фибри, което ги прави идеални за хидратация и помощ при отслабване.

Краставиците са изключително богати на хранителни вещества, придружени с ниско съдържание на калории. Една средна необелена краставица съдържа приблизително 45 калории, 11 грама въглехидрати, 2 грама протеин и 1,5 грама фибри. Освен това, те са източник на витамин С, витамин К, магнезий, калий и манган. Краставиците съдържат около 96% вода, като консумацията на необелени краставици увеличава съдържанието на хранителни вещества, тъй като беленето им намалява фибрите и някои витамини и минерали, пише puls.bg.

Краставиците са богати на антиоксиданти, които играят ключова роля в борбата с оксидативния стрес. Изследвания показват, че краставиците съдържат флавоноиди и танини, които са ефективни антиоксиданти. Краставицата увеличава антиоксидантната активност и подобрява антиоксидантния статус.

Краставиците играят важна роля в насърчаването на хидратацията поради високото им съдържание на вода. Водата е от съществено значение за множество функции в тялото, включително регулиране на температурата и транспортиране на хранителни вещества. Въпреки че водата е основен източник на течности, до 40% от нуждите за хидратация могат да бъдат задоволени и чрез консумация на храна.

Краставиците играят важна роля в поддържането на редовната дефекация, поради високото им съдържание на вода и фибри. Дехидратацията може да наруши водния баланс и да причини запек. Краставиците помагат за хидратацията и подобряват консистенцията на изпражненията, като предотвратяват запек и подпомагат редовното изхождане.

Фибрите, особено пектинът, които се съдържат в краставиците, ускоряват движението на чревните мускули и подхранват полезните бактерии в червата, подобрявайки здравето на храносмилането. Тези качества на краставиците ги правят важен елемент за оптимално функциониране на храносмилателната система.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българите ядат като прасета ,

    2 7 Отговор
    нямат разделено здравословно хранене и с по малко месо . В армиите всички са по 100-130 кг . , т.е. по-дебели с 50 кг и мъжете и жените . един ден се яде 2-3 краставици , а друг 6-7 домата . Политиците ядат много . евтини кюфтета, скари и консерви .

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Хххх

    7 2 Отговор
    По една длан силитра и слагат да пораснат,после децата повръщат

    Коментиран от #5, #8

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 3 Отговор
    Краставиците помагат при запек, а и няма страшно за забременяване от тях 🤔🤔🤔‼️‼️‼️
  • 4 завиждай

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "българите ядат като прасета ,":

    гьотлак
  • 5 Точно

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хххх":

    Особено оранжерийните смърдят на химия.
  • 6 факуса

    2 1 Отговор
    че то краставици няма,това дет се продава е само химия
  • 7 интересно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "българите ядат като прасета ,":

    циганите какво ядат разбирачо
  • 8 Яяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хххх":

    И не само селитра

    Коментиран от #10

  • 9 Мирча Кришан

    1 0 Отговор
    Крааааааставицата @”-:,/…. 958 % вода.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.