Last news in Fakti

2 Април, 2024 15:45 760 2

Може ли балсамът за устни да ни навреди

  • балсам за устни-
  • ползи и вреди-
  • хидратация-
  • напукани устни

Ето какво е мнението на дерматолозите

Може ли балсамът за устни да ни навреди - 1
Снимка: Shutterstock

Напуканите устни са един от най-дразнещите козметични проблеми, който засяга както жени, така и мъже. Затова и хора и от двата пола обикновено разполагат поне с един балсам за устни.

Не за първи път обаче се повдига въпросът дали този тип продукт всъщност не води до обратния ефект - вместо да помага при напукани устни, да влошава състоянието още повече. Ето и какво е мнението на дерматолозите.

Най-напред те уточняват, че обикновеният балсам за устни се прави с вазелин и когато е нанесен върху устните, на практика създава защитна бариера, която "запечатва" влагата и предотвратява загубата ѝ. Основният минус обаче е, че не хидратира и не овлажнява.

Друг негатив на балсама за устни е съдържанието на аромати и оцветители, които могат да причинят раздразнение. Не всеки обаче получава подобна реакция, а зависи от това колко чувствителни са устните на човек. При някои хора раздразнението от ароматите и оцветители води до по-честа употреба на балсама за устни, с цел да облекчат състоянието. Но по този начин се получава един затворен кръг, при който подобрение на напуканите устни няма.

Според дерматолозите усещането за непрекъснатата нужда от нанасянето на балсам е знак, че това не е правилният продукт за нас. Те съветват да заложим на овлажняващ балсам, вместо на такъв на основата на вазелин. В случай че устните ни са прекомерно напукани, е най-добре да наслоим двата типа, като първо нанесем от овлажняващия, а след това от обикновения балсам (или пък чист вазелин), пише lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ямайка

    2 2 Отговор
    На горните и долните си устни да нанесем лубрикант.
  • 2 Я го знам !

    1 2 Отговор
    Единственият доказан мехлем е бел сок от червен смок.