1 051 0

Август – месец на костното здраве

Остеопорозата е третото по социална значимост заболяване в световен план

Калина Петрова

 През Август миналата година над 300 души се изследваха за остеопороза в рамките на тази кампания. За съжаление резултатите на изследваните пациенти потвърдиха, че не случайно остеопорозата е третото по социална значимост заболяване в световен план. Близо половината от жените между 40 и 50 годишна възраст имат показания за намалена костна плътност, а при жените над 50, засегнатите са вече две трети.

Ранното установяване има ключово значение за остеопорозата. То означава навременно начало на терапия и продължаване на нормален начин на живот.

„В някои европейски държави Декса изследването на костната плътност влиза в пакета от профилактични изследвания и е безплатно за жените в менопауза. У нас Здравната каса изобщо не го поема и то е възможно само като платена услуга, което сериозно ограничава достъпа на пациентите до профилактични изследвания“ подчерта д-р Васил Василев, завеждащ лекар на Центъра по остеопороза и остеометрия.

„Остеопорозата е комплексно заболяване, на което трябва да се гледа сериозно, защото последиците от него са много опасни и дори фатални. Смъртността от фрактура на тазобедрената става се равнява на смъртността от рак на млечната жлеза.“ отбеляза д-р Татяна Кьосева, ендокринолог от ДКЦ „Чайка“. Тя обърна внимание и на факторите, благоприятстващи развитието на остеопороза, сред които са както наследствеността и възрастта на пациентите, така и начина на живот, употребата на определени лекарства и правилното хранене. „Остеопорозата може да е резултат и от драстична диета.“ подчерта д-р Кьосева.

По време на пресконференцията бяха изнесени актуални данни за заболеваемостта сред населението на региона на база близо 2000 изследвани пациенти от началото на функционирането на центъра. Резултатите сочат, че с остеопения са близо 50 % от изследваните, а именно това е моментът, в който трябва да се започне с лечение, за да се избегне развитието на пълната картина на остеопорозата.

С провеждането на тези кампании, ние целим привличане на общественото внимание върху този наистина сериозен здравословен проблем. Те са полезни както за пациентите, така и за здравната система, защото изместват вниманието от последиците, които са тежки и във финансово и в емоционално изражение, към профилактиката.

„Всяка жена след настъпването на менопаузата, трябва да изследва здравината на костите си!“ посочи в заключение д-р Кьосева.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай