1 177 0

Българките страдат от остеопороза

Основната пречка за масовизиране на профилактиката на остеопороза, все още остава фактът, че Здравната каса не покрива стойността на изследванията

Българките страдат от остеопороза
Венцислав Михайлов

Все повече българки страдат от остеопороза. Това са тревожните данни от последното изследване.

Второто издание на Месеца на костното здраве завърши и статистическите данни вече са обработени. Скринингова кампания на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна трябваше да приключи в края на август, но поради огромния брой записани пациенти, бе взето решение да бъде продължена до 10-ти септември. Така всички желаещи получиха шанс да се изследват.

През 2015-а година в кампанията взеха участие 313 пациенти от Варна и региона. През настоящата година изследваните са общо 440. От тях повече от половината се изследват за първи път.

Интересът към профилактичните изследвания за остеопороза нараства , което е говори за повишаване на здравна култура в България. Основната пречка за масовизиране на профилактиката на остеопороза, все още остава фактът, че Здравната каса не покрива стойността на изследванията.

Статистическите данни от резултатите на изследваните за периода съвпадат с общата картина на заболеваемостта от остеопороза в страната и света, и за съжаление, са доста тревожни.

При повече от 2/3 от жените на възраст над 40 години се наблюдава намаляване на костната плътност в някаква степен, а 30 % от тях са с клинично изразено заболяване и се нуждаят от медикаментозно лечение. Между изследваните има и 14 представители на силния пол, като при двама от тях е открита остеопороза. От изследваните над 2000 човека от откриването на Центъра до сега вече има няколко случая на пациенти с остеопороза под 35 годишна възраст, както и дете на 11 г.

Здравословният начин на живот и редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици. Трябва да се отбележи, че е удачно лечението да започне на етап намалена костна плътност – т.н. „остеопения“, като по този начин се съхрани пълноценния начин на живот на пациента. За съжалание Здравната каса реимбурсира, при това частично, стойността на медикаментите, единствено след диагноза „остеопороза“, което всъщност означава стадий на заболяване.

Центърът по остеопороза и остеометрия ще продължи поетият социален ангажимент за мониторинг и информираност на населението от региона, посредством организиране на още кампании, семинари и консултации, насочени към застрашените от коварната болест.

 

България


Напиши коментар:


Публикувай