Last news in Fakti

16 Април, 2024 11:45 910 5

Изследване: Сутрешното кафе е на 600 000 години

  • сутрешно кафе-
  • арабика-
  • изследване

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване от САЩ са съставили родословно дърво на най-популярния вид кафе в света - Coffea arabica

Изследване: Сутрешното кафе е на 600 000 години - 1
Снимка: Shutterstock

Кафето, което повечето хора пият сутрин, води началото си отпреди 600 000 години, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джинетикс" (Nature Genetics).

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване от САЩ са съставили родословно дърво на най-популярния вид кафе в света, познат на учените като Coffea arabica, а на любителите на ободряващата - просто като арабика.

Изследователите, които се надяват да научат повече за растенията, за да ги предпазят по-добре от вредителите и климатичните промени, са установили, че видът се е появил преди около 600 000 години чрез естествено кръстосване на два други вида кафе.

"С други думи, преди каквато и да е намеса от страна на човека", казва Виктор Албърт, биолог от университета на Бъфало и един от ръководителите на изследването.

Тези диворастящи кафеени растения произхождат от Етиопия, но се смята, че за първи път са били използвани за приготвяне на кафе главно в Йемен през 15-и век. Според легендата през 17-и век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето.

Арабиката, ценена заради своя мек и сравнително сладък вкус, днес съставлява 60-70 процента от световния пазар на кафе. Останалата част е робуста - по-силно и горчиво кафе, произведено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora.

За да сглобят частите от миналото на кафето арабика, изследователите са проучили с любезното съдействие на Природонаучния музей в Лондон геномите на Coffea canephora, друг родител, наречен Coffea eugenioides, и повече от 30 различни растения арабика, включително образец от 1700 г.

Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години, преди хората да започнат да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни периоди и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали само малък брой генетично сходни растения.

Днес това прави растенията арабика по-уязвими към болести като ръжда по листата на кафето, които причиняват загуби за милиарди долари всяка година, пише още БТА.

Изследването на миналото и настоящето на арабиката може да даде представа за това как да се запазят кафеените растения здрави - и чашите с кафе пълни - за бъдещите ранни сутрини.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Раданч Татлъту🐵🐵🐵

    2 2 Отговор
    Тя и Лили Иванова е на толкова години!🤣🤣🤣💋👩🖕
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 касетчалма

    3 0 Отговор
    Преди 600 000 години, бедуините са си пускали по едно дълго от кафемашината, с цигарка, а после са палели камилата и газ на работа.