2 222 0

Чешма с лековита изворна вода в Млечино

Снимка и текст: Гюнер Шюкри
Снимка и текст: Гюнер Шюкри
Анжелина Димитрова

Край ардинското село Млечино има чешма, чиято вода, може да лекува. Това споделят хората от този край. Повече от 30 години местните пият лековитата вода и вярват, че тя има лечебни свойства. Водата е докарана от планински извор, намиращ се на 600 метра от чешмата. Идва от корените на бели брезови дървета.

Хората от селото вярват, че водата лекува бъбречни проблеми. В Млечино се намира единствената естествена брезова гора в Родопите. Тук пристигат хора чак от Турция, споделят местните. Те разказват как хора от близо и далеч идват, за да си пълнят туби от лековитата изворна вода за близки и познати.

Чешмата е изградена през 1978 година в памет на 20-годишния войник Мюлязим Кязим, починал след нещастен случай през 1977 г. по време на военната си служба в София. Построена е от покойния му баща Кязим Касим.

Надпис на турски език разкрива родителската мъка и кани странника да спомене момчето му: „Човек ще си отиде от този свят. Ще остави само следа. Който пие вода оттук, ще си спомня непременно за мен.”

България


Напиши коментар:


Публикувай