Last news in Fakti

10 Април, 2024 14:45 2 083 1

Не изхвърляйте водата от варените картофи!

  • варени картофи-
  • вода-
  • домакинство-
  • красота

Ето как да използвате водата от варени картофи: в кухнята, в градината и за красота

Не изхвърляйте водата от варените картофи! - 1
Снимка: Shutterstock

Предимства на картофената вода Картофената вода е пълна с хранителни вещества, извлечени по най-простия – естествен – начин от самия картоф. Витамини B и C, калий и фибри, фитонутриенти (каротеноиди и флавоноиди) допринасят за доброто здраве.

Как да използваме водата от варени картофи: в кухнята, в градината и за красота

Водата от сварените картофи е полезна в кулинарията и в градината. Не изхвърляйте този ценен продукт.

Как да използваме вода от варени картофи?

Водата от варени картофи съдържа много нишесте и витамини. Това е много питателна течност, която може да се използва за приготвяне на печива и сосове, да се добавя към растенията като тор или да се използва за козметични процедури.

Пригответе вашите печени изделия

Водата, в която се варят картофите, е отлична основа за тесто за пайове, бисквити, пица, кнедли и други печива. Можете също така да печете хляб с нея. Тази вода съдържа много нишесте и държи тестото добре.

Сгъстяване на соса и супата

Поради високото съдържание на нишесте, картофеният бульон може да направи соса или супата много по-гъст. На 1 литър супа или сос се добавя 1 чаша бульон. Оставете да заври и оставете да къкри няколко минути. Скоро течността ще стане забележимо по-гъста.

Пригответе пюрето

В картофеното пюре вместо мляко се налива врящ и леко подсолен картофен бульон. След това пюрето ще стане богато и ефирно. Учен обясни защо е полезно да се пие водата от варените картофи

Полей цветята

С отвара от картофи могат да се поливат растения в градината, млад разсад или цветя в саксия. Тази вода укрепва корените на растенията и стимулира техния растеж. Можете да прилагате този тор в саксии 2-3 пъти месечно.

Дайте на животните да пият

Добавете малко вода от варени картофи на вашата котка или кучешка храна. Тази вода съдържа вещества, които са полезни за вашия домашен любимец.

Направете вана за груба кожа

Друг начин за използване на отвара от картофи е да направите омекотяваща вана за груба кожа на нейна основа. За да направите това, загрейте картофения бульон до комфортна температура и потопете дланите или краката си в него за 15 минути. След това кожата ще стане мека и пукнатините ще започнат да заздравяват по-бързо, пише actualno.com. По-добре е процедурата да се извършва през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    1 1 Отговор
    Практична домакиня сте г-це Найденова