Last news in Fakti

8 Април, 2024 15:15 1 268 3

Хитри съвети за какво да използваме подправките с изтекъл срок на годност

  • подправки-
  • домакинство-
  • изтекъл срок на годност

Ето някои идеи

Хитри съвети за какво да използваме подправките с изтекъл срок на годност - 1
Снимка: Shutterstock

Във всяка кухня се намира по някоя и друга подправка, която сме купили за конкретно ястие, решени да експериментираме с ориенталска, мексиканска или друга екзотична кухня. Често след това тя отлежава забравена до момента, в който трябва да я изхвърлим.

А последното не е нужно. Защото голяма част от ароматните подправки могат да се ползват и за друго. Ето някои идеи от Home Hacks.

Ароматизатор за стая

Вместо да купуваме готовите (и често пълни с химия) ароматизатори, можем да кипнем малко вода, в която да пуснем забравените розмарин, дафинов лист, карамфил или каквото друго имаме. Ароматът в дома ни ще бъде неповторим.

Безопасен инсектицид

Със затоплянето на времето ни очаква обичайното нашествие на мравки в дома. Те обаче не обичат силни аромати като мента и салвия. Затова можем да поръсим изсушените и стрити билки край праговете на вратите и местата, от които обичайно мравките влизат.

Маслена инфузия

Звучи сложно, но е лесно за изпълнение - в наливно олио от жожоба накисваме остаряла лавандула, мащерка, риган, лайка или каквато друга ароматна билка ни е останала. След като преседи шест седмици, имаме ароматно масло, което да ползваме във ваната или в аромалампата, пише lifestyle.bg.

Текстилна боя

Куркумата, индийското орехче и канелата имат способността да боядисват тъкани. Просто ги добавяме в тенджера с вода, в която кипваме с тях желаната за оцветяване дреха.

Семена за градината

Забравили сме да ползваме навреме като подправка семена копър, кориандър, ким или анасон? Нищо не ни пречи да ги насадим в саксия и да видим дали няма сами да отгледаме бъдещата си подправка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    1 1 Отговор
    Сипете ги тайно в джоба на някой когото "много обичате". И шшшшшшт!
  • 2 Страна на крайностите

    2 2 Отговор
    Ние както обикновено се правим на по-католици от папата и поставяме срок на годност на неща, които могат да се ползват десетилетия бе проблем.
  • 3 един

    2 1 Отговор
    Ако нямате друга работа за вършене,пробвайте,може пък да даде някакъв резултат!