889 2

Москов: Парите на Фонда за лечение на деца не са харчени оптимално

Решението за финансиране на даден пациент вече се взема от обществения съвет към Фонда

Анатоли Стайков

"Имало е и двойно финансиране за едно и също нещо и старото ръководство на Фонда за лечение на деца не е харчело парите по най-оптималния начин". Това каза здравният министър Петър Москов пред парламентарната комисията по здравеопазване по-рано през деня.

Москов защити промените, които са били направени от новото ръководство на Фонда. Той посочи, че новият правилник на институцията е ускорил сроковете за разглеждане на документация и одобрение за финансиране. По думите му така се гарантира и прозрачност на всяко негово действие.

Министърът обясни, че вече е въведено правило всяко лечебно заведение да предоставя на Фонда информация за стойността на даден консуматив. По думите му така ще се избегне съществувалата досега практика за двойно финансиране.

Москов подчерта, че решението за финансиране на даден пациент се взема от обществения съвет към Фонда. Реалното финансирането обаче на практика ще става след предоставянето на документите от страна на болниците към Фонда.

Новоназначеното ръководство обаче също попадна под критиката на родители и членове на обществения съвет към фонда. Обвиненията са за забавяне на решения за болни деца, необосновани откази за лечение в чужбина, както и непрозрачност в решенията. Това доведе и до няколко протеста и настояване за нови оставки.

Министърът Москов обяви, че от ноември ще функционира новият сайт на Фонда. Той ще разполага с обновен регистър. Родителите на децата да могат да следят всяка стъпка от процедурите. 

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мондьо стилист
  Отговор
  1 23:29  13.10.16
  Абе Кондьо, направи така, че в училищата да има работещ лекар и сестра, както имаше навремето. Направи така, че задължителните имунизации, да се правят в училищата, а не да висим с часове в поликлиниките. Направи и зъболекарски кабинети в училищата да могат децата да се лекуват там. Кондьо концентрирай се върху темата, ако имаш ядове винаги можеш да ме потърсиш, за съвет - IP-то ми го има, ако требе и тел. ще ти оставя, за да ти дам акъл как - явно вие нямате акъл дето ни управлявате!!! Жалко!
 • С главата надолу
  Отговор
  2 05:08  14.10.16
  Туй момче да виси с краката нагоре. Бавно но сигурно унищожаване.

Напиши коментар:


Публикувай