1 715 1

Учени разгадаха кой пол псува повече

Тези, които използват повече псувни имат по-богата езикова култура

Учени разгадаха кой пол псува повече
Милена Трачева

Учените все още не са успели да определят кой пол е по-разговорлив, но едно нещо са разбрали със сигурност — жените са много по-цапнати в устата, в сравнение с мъжете, пише "Индипендънт".

Думата, започваща с "е" е използвана 546 пъти сред един милион думи от жени и 540 пъти от мъже, през 2014 г.

В началото на 90-те години, жените са използвали псувни четири пъти по-често от мъжете, но до 2014 г. броят на изречените псувни се е увеличил на 10 пъти повече.

Според данните от 1990 година, се оказва, че мъжете са използвали думата с "е" 1000 пъти на един милион думи, докато жените са я използвали само 167 пъти. Така че учените се открили, че жените не само  са започнали да изричат псувни по-често, но и че мъжете са намалили тяхната употреба.

Проучването е изготвено на база на ежедневните разговори на 400 субекта.

Според един от изследователите, замесен в експеримента, идеята, че мъжете и жените трябва да говорят по различен начин е останала в миналото.

Професор Тони ", директор на изследователския съвет по икономика и социология, който спонсорира проучването, заедно с университета в Ланкастър и университета Кеймбридж заявява, че идеята за равенство между половете и твърдението, че жените и мъжете трябва или не трябва да използват определени думи в речта си, е подкопано.

Но има и добра новина за жените, защото клетвите всъщност са знак за вербална интелигентност, според изследване, публикувано в списание "Езикови науки".

Психолози от Масачузетския колеж по хуманитарни науки са установили, че хората, които псуват повече, в действителност може да имат по-силни езикови умения.

В това, което звучи като най-забавният научен експеримент, провеждан някога, учените помолили участниците да кажат толкова псувни, колкото биха могли да измислят в рамките на 60 секунди. След това, те помолили участниците в проучването за същото време да изброят колкото се може повече животни, за които се сетят. Сравнявайки данните учените открили, че хората, които изброили най-много псувни са постигнали най-високи резултати и при втората задача.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • майна
    Отговор
    1 15:26  07.11.16
    Ако направят това изследване в Бг-то ще си променят представите за езикова култура. Далеко, по-далеко, много надалеко, на м..ната си.

Напиши коментар:


Публикувай