Last news in Fakti

16 Януари, 2017 04:30 4 423 1

Най-възрастната жена в България навърши 107 години

  • рожден ден-
  • столетник

Баба Матена Златилова от ивайловградското село Ламбух навърши 107 години. Съобщението за уникалния рожден ден обиколи фейсбук и предизвика стотици коментари, пожелания и споделяния. Дълголетницата е надживяла съпруга и синовете си, а днес обитава Дома за стари хора в Ивайловград, пише в. "Марица'.

За 107 години баба Матена е видяла най-различни времена. Родена е в заможен род в пределите на днешна Гърция, споделила е съдбата на тракийските бежанци през Балканската война, заселила се е в граничното Ламбух и то е станало за нея като родно село. Там се е омъжила, там е отгледала децата си и ги е погребала. Там баба Матена е биела църковната камбана, отглеждала е зеленчуци и е правила шипково вино.

Днес тя е най-възрастната жена в България, след като през март 2016 г. на 106 години почини Мария Мухова от панагюрското село Оборище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 90 годишен

    0 0 Отговор
    Ако някой ви каже, че е живял повече от 70 г. не му вяряайте.