Last news in Fakti

15 Януари, 2017 18:13 9 464 10

Смъртоносните супер бактерии вече са тук

  • бактерии-
  • супер бактерии-
  • антибиотици-
  • заплаха-
  • резистентни-
  • сащ

Бактерия, резистентна към всички познати антибиотици уби жена в САЩ

Смъртоносните супер бактерии вече са тук - 1

Човечеството е изправено пред страховита глобална криза, която заплашва да погуби милиони, ако световната общност не предприеме спешни и незабавни мерки, за да я спре.

Учени и лекари от години предупреждават за опасността от появата на резистентни на антибиотици микроорганизми и бактерии. И ако до преди няколко години тази заплаха е изглеждала като излязла от научнофантастичен роман на ужасите, то днес, тя е напълно реална и вече убива.

Появата и разпространението на смъртоносни супер бактерии, неподатливи на лечение с нито един от 26-те познато на медицината антибиотици, е сред най-сериозните проблеми, пред които е изправена световната здравна общност.

През септември 2016 г. в американския щат Невада почина жена, заразена със супер бактерия, която не е реагирала на нито един от познатите антибиотици.

Смъртта на 70-годишната жена е поредният знак, предвещаващ задаващата се глобална криза, която според някои би могла да има също толкова опустошителен и неизбежни последици, както и изменението на климата.

Предполага се, че американката се е заразила по време на пътуване до Индия. Малко след завръщането си в Щатите през август 2016 г. тя е била приета в болница. Въпреки че ѝ е била оказана пълна медицинска помощ, жената починала през септември.

Това не е първият случай, в който супер бактерия убива, но за учените е много трудно да проследяват точният брой на смъртните случаи, причинени от тези микроскопични убийци.

В конкретния случай, 70-годишната американка е била заразена с Klebsiella pneumoniae — бактерия, която обикновено причинява инфекции на уринарния тракт.

Медицинските тестове, направени ѝ в болницата, където била приета, показали, че бактерията е резистентна към всички 14 антибиотика, които били налични в заведението. Проба, изпратена в Атланта, пък показала, че и останалите 12 антибиотика, познати в страната не са повлияли на бактерията, съобщава Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Ако статуквото се запази и световната общност продължи да проявява безразличие към проблема, то съвсем скоро, броят на смъртните случаи, причинени от резистентни на антибиотици бактерии, може да скочи от 1 милион души годишно на 10 милиона за година. Според изследване на британските здравни власти, публикувано през 2014 г., супер бактериите ще убиват по един човек на всеки 3 минути до 2050 г.

За да се справи с настъпващата заплаха, светът трябва да се обедини и да положи неимоверни усилия.

Едно от нещата, които светът трябва да направи е, да започне да влага повече средства за разработването на нови антибиотици, както и за революционна промяна в начина им на употреба.

И макар организации като СЗО непрестанно да информират за приближаващата здравна катастрофа, отделните правителства отказват да видят проблема и бездействат


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Киро

    16 1 Отговор
    Май иде времето за прочистване на човечеството?

    Дали случайно се е появила тая бактерия, а?!
  • 3 Грую

    16 1 Отговор
    Няма страшно!!...бай Ибрям от Голям Поровец лее куршуми против всякакви бактерии!

    Коментиран от #6

  • 4 no name no face no number

    11 1 Отговор
    Шо всички злини от тази страна идват. Нали уж случайно я бяха открили преди няколко месеца в свинеферма някъде пак в този бардак сащ , а сега вече и история и написахте, че уж убивала от години. Въвеждате си я чисто по маркетинговите принципи като нов продукт. Но който и да я е създал проклет да е!
  • 5 додо

    7 0 Отговор
    Да живее бизнеса!
  • 6 Кобрата

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    Ква му е тарифата да ида и аз?
  • 7 Morgoth

    5 2 Отговор
    Природата отново показва, че е по-силна от нас. Ако сами не регулираме овърполулацията си тя ще го направи по начин който няма да ни хареса.
  • 8 Пепа

    1 2 Отговор
    Интересно , от къде идва тази супер бактерия ?
    от Марс сигурно...!!!
  • 9 Малтус

    0 0 Отговор
    Спомнете си за котела на Пандора.Атлантдки злодеи създали изкуствено модифицирани щамове,от злоба да унищожат човечеството.отиващите си атланти отмъстили.Змията хапе смъртоносно когато си отива.
  • 10 Сеяча

    0 0 Отговор
    Ние разпръсваме вируси и болестворни бацили от самолетите.за да купувате лекарсъва и ваксини с наночастици.да живее бизнеса с фармацията. Малтусианците искат да живеят само 3 милиона.а опитните свине да идат в черната земя.