7 708 10

Смъртоносните супер бактерии вече са тук

Бактерия, резистентна към всички познати антибиотици уби жена в САЩ

Смъртоносните супер бактерии вече са тук

Човечеството е изправено пред страховита глобална криза, която заплашва да погуби милиони, ако световната общност не предприеме спешни и незабавни мерки, за да я спре.

Учени и лекари от години предупреждават за опасността от появата на резистентни на антибиотици микроорганизми и бактерии. И ако до преди няколко години тази заплаха е изглеждала като излязла от научнофантастичен роман на ужасите, то днес, тя е напълно реална и вече убива.

Появата и разпространението на смъртоносни супер бактерии, неподатливи на лечение с нито един от 26-те познато на медицината антибиотици, е сред най-сериозните проблеми, пред които е изправена световната здравна общност.

През септември 2016 г. в американския щат Невада почина жена, заразена със супер бактерия, която не е реагирала на нито един от познатите антибиотици.

Смъртта на 70-годишната жена е поредният знак, предвещаващ задаващата се глобална криза, която според някои би могла да има също толкова опустошителен и неизбежни последици, както и изменението на климата.

Предполага се, че американката се е заразила по време на пътуване до Индия. Малко след завръщането си в Щатите през август 2016 г. тя е била приета в болница. Въпреки че ѝ е била оказана пълна медицинска помощ, жената починала през септември.

Това не е първият случай, в който супер бактерия убива, но за учените е много трудно да проследяват точният брой на смъртните случаи, причинени от тези микроскопични убийци.

В конкретния случай, 70-годишната американка е била заразена с Klebsiella pneumoniae — бактерия, която обикновено причинява инфекции на уринарния тракт.

Медицинските тестове, направени ѝ в болницата, където била приета, показали, че бактерията е резистентна към всички 14 антибиотика, които били налични в заведението. Проба, изпратена в Атланта, пък показала, че и останалите 12 антибиотика, познати в страната не са повлияли на бактерията, съобщава Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Ако статуквото се запази и световната общност продължи да проявява безразличие към проблема, то съвсем скоро, броят на смъртните случаи, причинени от резистентни на антибиотици бактерии, може да скочи от 1 милион души годишно на 10 милиона за година. Според изследване на британските здравни власти, публикувано през 2014 г., супер бактериите ще убиват по един човек на всеки 3 минути до 2050 г.

За да се справи с настъпващата заплаха, светът трябва да се обедини и да положи неимоверни усилия.

Едно от нещата, които светът трябва да направи е, да започне да влага повече средства за разработването на нови антибиотици, както и за революционна промяна в начина им на употреба.

И макар организации като СЗО непрестанно да информират за приближаващата здравна катастрофа, отделните правителства отказват да видят проблема и бездействат

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 18:57  15.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Киро
  Отговор
  2 21:53  15.01.17
  Май иде времето за прочистване на човечеството? Дали случайно се е появила тая бактерия, а?!
 • Грую
  Отговор
  3 22:10  15.01.17
  Няма страшно!!...бай Ибрям от Голям Поровец лее куршуми против всякакви бактерии!

  Коментиран от #6


 • no name no face no number
  Отговор
  4 22:43  15.01.17
  Шо всички злини от тази страна идват. Нали уж случайно я бяха открили преди няколко месеца в свинеферма някъде пак в този бардак сащ , а сега вече и история и написахте, че уж убивала от години. Въвеждате си я чисто по маркетинговите принципи като нов продукт. Но който и да я е създал проклет да е!
 • додо
  Отговор
  5 00:23  16.01.17
  Да живее бизнеса!
 • Кобрата
  Отговор
  6 00:25  16.01.17

  До коментар #3 от "Грую":

  Ква му е тарифата да ида и аз?
 • Morgoth
  Отговор
  7 11:13  16.01.17
  Природата отново показва, че е по-силна от нас. Ако сами не регулираме овърполулацията си тя ще го направи по начин който няма да ни хареса.
 • Пепа
  Отговор
  8 14:22  16.01.17
  Интересно , от къде идва тази супер бактерия ? от Марс сигурно...!!!
 • Малтус
  Отговор
  9 08:56  22.09.17
  Спомнете си за котела на Пандора.Атлантдки злодеи създали изкуствено модифицирани щамове,от злоба да унищожат човечеството.отиващите си атланти отмъстили.Змията хапе смъртоносно когато си отива.
 • Сеяча
  Отговор
  10 09:02  22.09.17
  Ние разпръсваме вируси и болестворни бацили от самолетите.за да купувате лекарсъва и ваксини с наночастици.да живее бизнеса с фармацията. Малтусианците искат да живеят само 3 милиона.а опитните свине да идат в черната земя.

Напиши коментар:


Публикувай