659 0

Д-р Мирослав Ненков: Служебният министър няма време за реформи, но може да направи беля

Фондът за лечение на деца трябва да бъде възстановен след "атентата"

Венцислав Михайлов

Може ли човек да направи големи бели, докато е служебен министър? „Уха, и още как!” – така отговори известният с чувството си за хумор д-р Мирослав Ненков, който беше здравен министър в две служебни правителства.

В студиото на „Лице в лице” по бТВ той подчерта, че назначеният от президента кабинет има три основни задачи – да управлява страната, да не допуска сътресения и да организира избори. „За големи реформи няма време”, подчерта той.

Все пак д-р Ненков призова следващия здравен министър за едно конкретно действие – да възстанови работата на Фонда за лечение на деца в чужбина. Според ексминистъра срещу структурата е бил извършен „атентат” и сега тя не работи ефективно и няма публична информация за нещата, които се случват вътре.

Според него през последните години проблемът е най-вече в тоталната липса на приемственост, в резултат на което „идва някакъв такъв като мен за 3 месеца, на когото му се създава среда, че е гениален, непогрешим”.

По думите на бившия министър всеки на неговата позиция може да получи много ясна информация за резултатите от дадена реформа и ако тя работи добре или най-малкото не пречи, е по-добре да се правят промени чак когато в Министерството на здравеопазването влезе ръководител, който може да поема и политическа отговорност.

„Всяка една голяма реформа ще изисква време, усилия и екип”, подчерта д-р Мирослав Ненков и допълни: „Не може да се вземат управленски решения защото „Аз си го чувствам вътрешно” или „Една жена го е казала на пазара”.

Той призна, че корупционни „намеци” е имало. „Един и същи консуматив, медикамент на една и съща фирма в различните болници се продава на различни цени. Разходите на НЗОК за онкология растат страшно много, защото: болните са повече, защото ги лекуваме по-дълго или по-качествено, с по-качествени медикаменти? Отговорите на тези въпроси ще кажат колко са големи комисионните”, каза още д-р Ненков.

Според него все пак българското здравеопазване работи добре за ресурса, с който разполага и у нас не се чака толкова за преглед при специалист, колкото, например в Обединеното кралство.

България


Напиши коментар:


Публикувай