670 0

Продължителният престой в космоса подмладява

Вероятно това се дължи на усилените тренировки и по-ниския прием на калории

Анатоли Стайков

НАСА обяви предварителни резултати от сравнителното изследване на астронавта Скот Кели след едногодишния му престой на Международната космическа станция и близнака му Марк, който остана на Земята.

Липсата на гравитация, радиацията, различният начин на хранене и други особености на живота на орбита са се отразили значително върху физическата форма на Скот Кели, включително и върху индивидуалния му геном.

Един от най-интересните резултати е, че продължителният престой в космоса е подмладил клетките на Скот Кели. Неговите теломери са се удължили, а те обикновено се съкращават с годините.

Вероятно това се дължи на усилените тренировки и по-ниския прием на калории. След връщането на земята, теломерите на Скот Кели са започнали отново да се скъсяват.

Теломерите на Марк Кели обаче също са се удължили през ноември, което може да е свързано със стресиращо събитие в семейството.

Както очакваха лекарите, костообразуването на Скот Кели е намаляло след шестия месец на мисията. Известно е, че микрогравитацията нарушава този процес и за всеки месец в космоса астронавтите губят около 1,5 процента от костната си маса.

Продължителният престой в космоса освен това засилва възпаленията, повишава нивата но хормоните и мазнините, променя микрофлората, намалява когнитивните способности. След завръщането на земята всички тези процеси се нормализират. Негативните процеси не са толкова големи, че да са проблем за здравето на хората при пътуване до Луната или Марс.

Окончателните резултати от изследването ще бъдат публикувани през втората половина на годинатаНапиши коментар:


Публикувай