Last news in Fakti

13 Април, 2024 08:08 2 197 24

Кои са били любимите автомобили на Юрий Гагарин?

  • автомобили-
  • юрий гагарин-
  • космонавт

За колите на първия космонавт е писано много, още повече са слуховете и легендите

Кои са били любимите автомобили на Юрий Гагарин? - 1
Снимкa: Shutterstock

Вчера чествахме Международния ден на авиацията и космонавтиката - на 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса на борда на „Восток 1”.

Това ни дава повод да разкажем за автомобилите на космонавта, пише dariknews.bg.

За колите на първия космонавт е писано много, още повече са слуховете и легендите. Казват, че преди знаменития полет Гагарин купил представителен ГАЗ-12, други пък твърдят, че на 15 април 1961 г. Брежнев подарил на майора луксозен небесносин кабриолет ЗИЛ-111.

Основната мистерия, която остава неразгадана и днес, е първата кола на първия космонавт. По-точно старши лейтенант Гагарин. Някои историци смятат, че малко преди полета Юрий Алексеевич закупува „седан с шест прозореца и дълга база“ ГАЗ-12.

Но това е по-скоро легенда, тъй като преди паричната реформа от 1961 г. въпросната модификация на ГАЗ струва невъобразимите 40 000 рубли, а месечната заплата на Гагарин е била не повече от 1500. И защо човек, който няма шофьорска книжка, се нуждае от кола? Така че присъствието на луксозен седан в гаража на световната звезда остава непотвърдено. А и подготовката на бъдещия космонавт за полета му едва ли е оставило и минута свободно време, за да се мисли, че то е било отделено на покупката на автомобил.

Но се знае точно какво возило закарва Юрий Гагарин на 12 април 1961 г. до стартовата площадка на "Восток-1", това е синьо-бял автобус ЛАЗ-695Б "Лвов".

Именно този автобус е свързан с известната традиция, при която членовете на космическия отряд излизат от автобуса преди полета и се облекчават на предното дясно колело. През 1961 г. просто няма къде Гагарин да свърши тази полезна дейност, затова го прави на гумата. Тези след него, от суеверие, продължават с добрата поличба“ - оказва се, че не напразно автобусът е надеждно защитен от ръжда!

При приземяването си Гагарин е посрещнат от ЗИС-151 от най-близкото военно поделение.

Служебният автомобил на Гагарин не е ЗИЛ, е всъдеход ГАЗ-69, който тогава се използва от командирите на военни части и председатели на богатите колективни стопанства. При това трябва да се каже, че шофьор на Гагарин не е от гаража за специално предназначение на Кремъл, а от обикновен сержант, назначен от най-близката въздушна част.

Но в крайна сметка „отгоре” е спусната командата за нуждите на първия космонавт да бъде дадена черна ГАЗ-13 „Чайка“. Гордостта на съветската автомобилна индустрия: автоматична скоростна кутия, сервоуправление и вакуумен усилвател на спирачките, електрически прозорци и най-важното – V8 със 195 к.с.

Гагарин използва тази кола до края на живота си.



Гагарин взима шофьорска книжка след космическия си полет. Чак тогава се появява личната кола: Волга ГАЗ-21, която космонавтът или купува с наградата от 15 000 рубли за полета си в космоса, или като подарък от Леонид Илич (до 1964 г., когато Брежнев става генерален секретар, именно той отговаря за космическата програма и подаръците).

Черната 21 е с ексклузивен небесносин интериор и много хром отвън, а регистрационният номер - „78-78 MOD“.

Но не само съветското правителство се отблагодарява на Гагарин с кола. Според спомени на съвременници, няколко автомобилни компании се опитват да дадат четириколесни подаръци. Юрий Алексеевич отказа по очевидни причини: няма как идолът на съветския народ да кара капиталистическа кола.

Само една компания - френският аерокосмически концерн Mechanique-Aviation-Traction - успява да изненада Гагарин с купето Matra-Bonnet Jet VS. Благодарение на ултралеката каросерия от фибростъкло, колата тежи само 600 кг, така че скромният двигател с 95 к.с. успява да ускори машината до 200 км/ч.

До мястото на последния си полет на 27 март 1968 г. първият космонавт отива с колегите си на борда на автобуса ЛАЗ. Преди микробусът да напусне „Звездният град”, Юрий Алексеевич моли шофьора да спре, за да се върне за забравен пропуск. Колегите му остро възразяват: „Връщането е лоша поличба”.

Но полковникът (комуто е обещано да получи генералско звание за Деня на космонавтиката) отказва привилегиите си и се връща, за да вземе пропуска си за летището... В 10:30 часа, недалеч от град Киржач, Владимирска област, самолет МИГ-15, пилотиран от Героите на Съветския съюз Юрий Гагарин и Владимир Серьогин, се разбива. Пилотите загинали.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Брях брях

    5 21 Отговор
    Прочетох книгите от начало и си викам брях..алкохолния разходен материал можел и да чете
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 реру

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГолЕма реклама":

    "... Що не написахте за Великия Гагарин?..."


    Всичко е писано, преписвано, пресилвано, украсявано и т.н. Гагарин е военен летец-изпитател и НЯМА нищо общо с ПРОЕКТИРАНЕ и КОНСТРУИРАНЕ на ракетни двигатели, ракети, космически капсули и т.н...
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    28 28 Отговор

    До коментар #1 от "ГолЕма реклама":

    И "кацането" на Луната на твоите кравари.

    Дето 21 век не могат да повторят това велико дело на Холивуд.
  • 6 така е

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГолЕма реклама":

    и ти не си виновен че си се тодил без мозък нали…
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    3 8 Отговор
    “ И защо човек, който няма шофьорска книжка, се нуждае от кола? ” Ха ! Евала на Гагарин ! Най накрая да науча един действително интересен факт.
  • 9 инж. Ганчо Илков

    4 17 Отговор
    Малко се знае, в Медиите не се съобщава Фактът: при Посещението на Гагарин в България, специално за Случая, в ТПК "ПЕРСИЙСКИ КИЛИМИ" град Панагюрище, се изработва Персийски Килим с Образа на Юри Гагарин. На Работничките, изработили Килима, Гагарин с Автограф, подарява Ръчен Часовник "Победа" и Тоалетна Кутия с Парфюми.
  • 10 Влагата

    17 30 Отговор
    Да те изпратят като опитно куче в космоса и после цял живот да се возиш като куче касичка в съветски бракми го могат само колхозните другаре.

    Коментиран от #12

  • 11 Дорогие Товаришчи!

    3 1 Отговор
    Дорогие Товаришчи!
  • 12 Инна

    25 24 Отговор

    До коментар #10 от "Влагата":

    Можете да се задавите с отровата си, но не можете да промените случилото се.
    Но истината на живота е, че никой никога няма да повтори това, което е направено от Юрий Алексеевич Гагарин. Той беше първият - и ще остане такъв през вековете! И е толкова трудно да си първи.
    Човечеството навлезе в космическата ера. Той прекрачи в друга епоха и ние, съветските хора, построихме моста за това!

    Коментиран от #13

  • 13 Инна

    23 21 Отговор

    До коментар #12 от "Инна":

    Великая страна, великая эпоха, великие люди

  • 14 реру

    22 21 Отговор
    "Капитан первого звездолета..."


    Къде е капсула която не се приземява с пилота, а той го прави с парашут - къде е ЗВЕЗДОЛЕТ...

    Маниакалният мерак на Кремъл за величаене на всичко, което прави няма граници. Още от 1917 год. за случилото се след случайния халосен изстрел от оръдието на "Аврора".

    Първо е било "залп" и бунт, след това - възстание... революция... велика революция... Явно измислените суперлативи подобриха живота в съветската империята та продължават и сега...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 реру

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "сетихте се":

    "
    12 Април, 2024 03:191 14832
    12 април 1961 г. Космосът е в краката на Гагарин
    "


    То си трябва и четене... Първите снимки от посрещането...

    Коментиран от #17

  • 17 сетихте се

    25 0 Отговор

    До коментар #16 от "реру":

    Венелина, не разбирам с какво коментарът ми нарушава правилата?
    А относно Вашия коментар "pepy". Благодаря, пропуснал съм! Нормално ли е новината, за международния ден на космонавтиката да се публикува в 3 и нещо сутринта и до сутринта да бъде затрупана с 20-30 "новини" за Динко, Емили Т. и т.н.?
    Това трябва да е горе в секцията на водещите новини поне до обяд.
  • 18 Димитър

    3 12 Отговор
    Пишещите статии е редно да прочетат и малко в Уикипедия: "След смъртта на Йосиф Сталин Никита Хрушчов е избран за Първи секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз от 1953 до 1964 година и Председател на Съвета на министрите на СССР от 1958 до 1964 година."
    И ДА ОБЯСНЯТ, КАКВО ОБЩО ИМА ПРЕЗ 1961 г. БРЕЖНЕВ. КАКЪВ Е БИЛ ТОЙ, ЧЕ ДА ПОДАРЯВА КОЛА НА ГАГАРИН?

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Инна

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Димитър":

    През 1961 г. Л. И. Брежнев е председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. Именно той връчи Златната звезда на Героя на СССР и Ордена на Ленин на Ю. Гагарин.

    Коментиран от #21

  • 20 реру

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Димитър":

    ".. КАКВО ОБЩО ИМА ПРЕЗ 1961 г. БРЕЖНЕВ. КАКЪВ Е БИЛ ТОЙ, ЧЕ ДА ПОДАРЯВА КОЛА НА ГАГАРИН?..."


    Да... определено си трябва и ЧЕТЕНЕ...

    "... (до 1964 г., когато Брежнев става генерален секретар, именно той отговаря за космическата програма и подаръците)..."
  • 21 реру

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Инна":

    "През 1961 г. Л. И. Брежнев е председател на Президиума на Върховния съвет на СССР..."


    Брежнев става Председател на Президиума на ВС на СССР чак през 1977 год...

    Коментиран от #23

  • 22 Мунчо юмручето

    0 1 Отговор
    Има теория че извънземните са ги убили да не разказва Гагарин че съществуват ама дали е истина кои знае
  • 23 Инна

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "реру":

    Леонид Илич Брежнев е бил два пъти председател на Президиума на Върховния съвет на СССР:
    7 май 1960 г. - 15 юли 1964 г.;
    16 юни 1977 - 10 ноември 1982 г

    Коментиран от #24

  • 24 Инна

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Инна":

    А пост Генерального секретаря ЦК КПСС он занимал
    С 14 октября 1964 — 10 ноября 1982