793 1

Спортувайте за здрави кости

Физическата активност е от съществено значение за здравината на  костите

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Изследване на учени от университета на Британска Колумбия навежда на мисълта, че физическата активност има значим ефект върху костната маса в тийнейджърските години, съобщи ЮПИ.

То обхванало 309 момчета и момичета в тийнейджърска възраст. Резултатите показали, че извършвалите умерени или интензивни физически упражнения участници са с по-голяма костна маса в зони, които допринасят за по-голямата здравина на костите. У водилите заседнал начин на живот подобна закономерност не била наблюдавана.

Учените анализирали резултатите от 37 предишни изследвания и заключили, че физическата активност, свързана с вдигане на тежести, е по-ефикасна за увеличаване здравината на костите в сравнение с физическите упражнения, които не включват вдигане на тежести.

Тийнейджърите, които извършват по-усилени физически упражнения, свързани с вдигане на тежести, извличат най-голяма полза, що се отнася до здравината на костите. В бъдеще специалистите предвиждат да определят оптималния баланс между интензивната физическа активност на тийнейджърите и темповете на растеж на костите.

"Получените резултати потвърждават, че физическата активност е с ключово значение за здравия скелет - заяви Хедър Маккей от екипа. - Важно е децата и тийнейджърите да се отдалечат от компютърните и телевизионните екрани, да станат от канапето и да се движат."Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ртйуутк (гост)
  Отговор
  1 00:08  24.03.17
  установили че спорта помага
  сега ако може да се провери
  по добре е да си богат или беден?
  здрав или болен
  красив или грозен
  има теми за проучване

Напиши коментар:


Публикувай