Last news in Fakti

30 Март, 2017 11:20 4 093 1

Професия домакиня - висококвалифицирана и добре платена?

  • домакиня-
  • професия-
  • заплата
Професия домакиня - висококвалифицирана и добре платена? - 1
Снимка: Shutterstock

Домакинската работа е тежка, уморителна и безкрайна, това е ясно за всяка жена, ангажирана с грижи по дома и семейството. Свързана е с много задължения, които трябва да се свършват в срок. Грижите за децата, безсънните нощи и още куп други задължения почти всяка жена върши безплатно, но това не означава, че този труд не струва и стотинка. Британците са изчислили колко струва домакинският труд. Може би мъжете трябва да си помислят кое ще им излиза по-евтино - да си наемат домашна помощница или да се оженят.

Британците оценяват професията домакиня на 30 000 паунда годишно. Това показва проучване, проведено сред 4000 жени, като 71% от интервюираните считат, че поддържането на дома е работа на пълен работен ден. По официални данни заплатата на съпругите надвишава средното възнаграждение за страната, което е 23 700 паунда на година.

Средностатистическата майка прекарва 273 минути на ден в грижи за децата, за което професионална бавачка би взимала по 8 паунда на час. За чистене и подреждане домакинята отделя по 70 минути на ден, за което на чистачка се плаща 7.10 паунда. За повече от час готвене професионален готвач би изкарвал не по-малко от 17.30 паунда, а 39-те минути, в които жената пресмята семейните финанси, биха стрували 12.50 паунда, ако работата се върши от счетоводител.

Освен, че повдигат въпроса за справедливото заплащане на домакинския труд, данните водят до логичния извод, че за един мъж е по-евтино да се ожени, отколкото да плаща на професионалисти за извършената домакинска работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wenci

    3 0 Отговор
    Е*аси анадолския маниер е жена ти да ти е длъжна едва ли не, да е ДОМАКИНЯ. Тая дума ми е толкова отвратителна...