Равиолите са традиционно италианско ястие, приготвено от тесто, в което се поставят различни видове плънка. Те спадат към пастата и са любимо ястие не само в Италия, но и на много други места по света.
Има толкова много начини за приготвяне и сервиране на равиоли. Те могат да са сладки или солени, с плънка от месо, сирена или зеленчуци, със сос или без сос, а формата на равиолите може да е кръгла, триъгълна, квадратна или на полумесеци. Едно нещо обаче е сигурно — подходящи са за хапване по всяко време.
Но това са само общите характеристики на този италиански специалитет. Вижте някои интересни и любопитни факта за равиолите, които може би не знаете:
За пръв път ястието "равиоли" или "равиоло" (единствено число) се споменава в писанията на венецианския търговец Франческо Ди Марко през 14 век.
В Италия, 20 март е обявен за национален празник на равиолите.
Обикновено се варят и сервират с добре овкусен сос.
В някой части на Италия равиолите се готвят директно в соса.
Тестото се приготвя лесно — яйце, брашно, сол, зехтин и вода.
Големината на равиолите е колкото супена лъжица.
В Индия равиолите са познати като „Гуия“, което е национално ястие, но се приготвя с пълнеж от сладко, сушени плодове, захар и смес от подправки.
В Русия също имат равиоли, но там ги наричат “пелмени”.
Световният рекорд за най-много приготвени равиоли се поставя в Санкт Петербург през 2013 година.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА