Last news in Fakti

23 Април, 2017 05:45 3 186 0

Какво не знаем за равиолите

  • равиоли-
  • факти-
  • любопитно-
  • интересно-
  • паста-
  • италианска храна

Равиолите са вид паста, направена от тесто и плънка

Равиолите са традиционно италианско ястие, приготвено от тесто, в което се поставят различни видове плънка. Те спадат към пастата и са любимо ястие не само в Италия, но и на много други места по света.

Има толкова много начини за приготвяне и сервиране на равиоли. Те могат да са сладки или солени, с плънка от месо, сирена или зеленчуци, със сос или без сос, а формата на равиолите може да е кръгла, триъгълна, квадратна или на полумесеци. Едно нещо обаче е сигурно — подходящи са за хапване по всяко време.

Но това са само общите характеристики на този италиански специалитет. Вижте някои интересни и любопитни факта за равиолите, които може би не знаете:​

За пръв път ястието "равиоли" или "равиоло" (единствено число) се споменава в писанията на венецианския търговец Франческо Ди Марко през 14 век.

В Италия, 20 март е обявен за национален празник на равиолите.

Обикновено се варят и сервират с добре овкусен сос.

В някой части на Италия равиолите се готвят директно в соса.

Тестото се приготвя лесно — яйце, брашно, сол, зехтин и вода.

Големината на равиолите е колкото супена лъжица.

В Индия равиолите са познати като „Гуия“, което е национално ястие, но се приготвя с пълнеж от сладко, сушени плодове, захар и смес от подправки.

В Русия също имат равиоли, но там ги наричат “пелмени”.

Световният рекорд за най-много приготвени равиоли се поставя в Санкт Петербург през 2013 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА