Last news in Fakti

27 Ноември, 2011 12:38 1 020 0

Италиански алпинист атакува Банско бос

  • бос алпинист-
  • банско-
  • филмфест-
  • алпинист

На бос крак атакува Банско италианският алпинист Ермано Салватера, който е официален гост на 11-тия международен фестивал на планинарското кино. Въпреки студа той ходеше по сандали през цялото време. Ермано е кален в Доломитите, където живее от двегодишен в заслона „Дванадесетте апостоли” на 2500 м височина, съобщава Информационна агенция "Стандарт".

Големият спец в изкачвания на скални върхове в Патагония остави отпечатъци от краката си за Музея на планинарството и алпинизма в Банско. При това събу сандалите и стъпи бос в цимента за разлика от повечето знаменитости, които увековечаваха обувките си. „Салватера остави не само краката си в Банско, но и златните си ръце. Трябва да го обявим за почетен майстор на града, защото оправи бравата на входната врата на читалището”, обяви от сцената шефката на фестивала Натали Петрова.

Ермано Салватера подари на музея катерачен клин и част от въже, които открил в долната част на връх Серо Торе в Патагония. С този инвентар Чезаре Маестри, наречен Паяка на Доломитите, изкачил върха за първи път в историята през 1959 г. Салватера обаче намерил клинове само в една трета от стената, а нагоре скалата не била дупчена, следователно и не била изкачвани.Така италианецът разкрил една голяма измама в световния алпинизъм.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА