Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 15:15 2 253 5

Ето кой е най-добрият ски курорт в България за 2023 г.

  • банско-
  • ски курорти-
  • най-добър-
  • българия

За 11-а поредна година Банско беше избран за най-добър ски курорт у нас

Ето кой е най-добрият ски курорт в България за 2023 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Банско беше избран за 11-и пореден път за най-добър ски курот на България. Пиринският зимен център заслужи ски Оскара след анонимно гласуване на професионалисти, работещи в ски индустрията, потребители на услугата, туроператори, агенти и медии, които дадоха своя вот между 26 юни и 13 октомври на сайта на световните ски награди www.worldskiawards.com.

Още една от престижните статуетки на World Ski Awards пристига в полите на Пирин планина - "Кемпински Хотел Гранд Арена Банско" беше определен за най-добър ски хотел на България.

Тази година в анонимното гласуване отново се включиха над 4 милиона души, което означава, че допитването е не просто най-голямото в бранша, а и едно от най-глобалните, провеждани изобщо.

Ски туризмът представлява жизнено важен сегмент от световния пазар на пътувания. Приблизително 400 милиона визити на скиори се осъществяват всяка година в над 2500 ски курорта по целия свят, които предлагат над 6 милиона хотелски легла.

Управляван от концесионера "Юлен", зимният курорт под връх Тодорка доминира класацията от 2013 година насам, като със същото до момента могат да се похвалят само австрийският Кицбюел, френският Вал Торенс, американският Диър Вали.

"Щастливи сме, че печелим този Оскар в областта на ски туризма за единадесети пореден път, защото това спомага за имиджа на града, на ски зоната и на България, като предпочитано място за луксозно скипреживяване, където водещото е високото качество на услугата на изключително атрактивна цена”, каза Иван Обрейков - маркетинг директор на концесионера Юлен АД, който стопанисва ски зоната в Пирин.

Обрейков напомни, че до 15 декември всеки любител на зимните спортове може да се сдобие със сезонна карта за съоръженията в Банско срещу 1500 лева - цена, която остава непроменена от две години насам, въпреки високите инфлация и цени на енергоизточниците.

През лятото на 2023 гододина Юлен АД направи солидна инвестиция, за да усъвършенства инсталацията за технологичен сняг на водещата фирма TechnoAlpin по дължината на целия ски път, което позволява при благоприятни условия (температура под -2 градуса и ниска влажност на въздуха) той да бъде заснежен в рамките на само 72 часа.

Освен това, за предстоящия зимен сезон са закупени две нови модерни снегоутъпкващи машини Leitner, които ще спомогнат за поддръжката на пистите на световно ниво.

През новия сезон Банско ще приеме отново стартове от календара на ФИС. На 10-11 февруари в ски зоната ще се проведат гигантски слалом и слалом за Световната купа при мъжете. Елитът на световните ски ще кара под Тодорка, а България ще бъде представена от най-добрия български алпиец Алберт Попов, пише още БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н.
    Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА.
  • 2 Илия

    0 0 Отговор
    Без изненади отново :)
  • 3 Ваньо

    0 1 Отговор
    11-а поредна година, това говори само по себе си, че Банско е без конкуренция у нас.

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    2 0 Отговор
    Банско е топ! 3 часа чакаш на опашка на кабинката, караш 1 час, 3 часа на обратно и си готов
  • 5 хех

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ваньо":

    Ти лично поне по веднъж ходи ли на Боровец и Пампорово? Боровец е с най-добрите писти и условия. Пампорово е с най-хубавото време, разположение на зоните и гостоприемност. Банско е едва на трето място. Кой в какви класации го бута, изобщо не ме интересува.