2 037 0

Магическите броколи пазят от диабет

Сокът на този зеленчук помага за регулирането на нивата на кръвната захар

Магическите броколи пазят от диабет
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Една чаша сок от броколи на ден може да помогне в борбата срещу диабета. Това твърдят група шведски учени в новото си изследване.

Според тях сокът от този суперзеленчук е ефикасно средство за контрол, а в някои случаи дори и за превенция срещу това заболяване.

Броколите са невероятен зеленчук, който има два пъти повече витамин С от един портокал, почти толкова калций, колкото пълномаслено мляко (но с по-добра степен на абсорбиране), като в същото време селенът в него помага при вирусни заболявания и рак.

Авторите на изследването от университета в Лунд са установили, че химикалът сулфорафан, който се съдържа в броколите влияе съществено за намаляването на нивата на кръвната захар, пише британският вестник "Експрес".

По-ранни проучвания сочат, че зеленчукът и кълновете му могат да увеличат способността на организма ни да се прочисти след излагане на канцерогенни вещества и оксиданти от храната или въздуха.

Според специалистите съединението може да се използва като алтернатива при пациенти със затлъстяване, които не могат да приемат метформин - първи избор при лечението на диабет тип 2, заради ефекта му върху бъбреците.

Те смятат още, че консумацията на броколи и пиенето на сок от него биха могли да помогнат за предпазване от диабет при хора, предразположени към заболяването или иначе казано хора с преддиабет - състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но недостатъчно, за да бъде разглеждано като диабет.

За свойствата и качествата на броколите може да се каже много. То е широко изучавано заради способността му да се бори с ракови заболявания и други болести.Напиши коментар:


Публикувай