Last news in Fakti

12 Април, 2024 11:56 3 189 9

Слухове за произхода на Кейт родиха нови предположения за вида рак на принцесата

  • кейт мидълтън-
  • болест-
  • заболяване-
  • рак-
  • кралско семейство

Преди известно време се разпространи информация, че Кейт е от еврейски произход, но това беше официално отхвърлено

Слухове за произхода на Кейт родиха нови предположения за вида рак на принцесата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като самата Кейт Мидълтън съобщи лошата новина, че е диагностицирана с рак, световните медии не спират със спекулациите каква е причината и вида на нейния рак. Съдейки по това, че е открит при планирана коремна операция, някои лекари предполагат, че най-вероятно става дума за рак на яйчниците.

Таблоидите разпространяват новината, че принцеса Кейт може да е носител на същата мутация като американската актриса Джилда Реднър, която беше диагностицирана с рак на яйчниците на 43-годишна възраст, пише zdrave.to.

Преди известно време таблоидите писаха, че Кейт Мидълтън има еврейски корени. И въпреки че преди няколко години председателят на Еврейското генеалогично общество Дорийн Бергер официално заяви, че в семейството на Кейт няма нито един чистокръвен евреин, слуховете не стихват.

В средата на 90-те години на миналия век е открита ролята на мутациите за появата на рак на гърдата и яйчниците. BRCA мутациите днес представляват 85% от наследствените ракови заболявания на гърдата. Рискът от развитие на рак при такива хора нараства силно с възрастта: до 70-годишна възраст той достига 65-70%, като най-често те развиват тежки, т.нар. тройно отрицателен рак.

Но експертите са особено загрижени за ситуацията с рака на яйчниците, който е на първо място в структурата на смъртността сред всички „женски ракови заболявания“, поради факта, че е най-труден за диагностициране. И в някои случаи се открива само по време на операция за отстраняване на това, което първоначално е диагностицирано като киста - вид операция, на която принцесата на Уелс изглежда е била подложена.

Според статистиката 1 от 40 евреи ашкенази е носител на опасни мутации в гена BRCA. Но най-често подобни мутации, казва американският генетик Дмитрий Прус, оставят силен отпечатък върху семейната история на заболяването. Въпреки това е известно, че мутацията BRCA2 при ашкеназките евреи е донякъде ограничена по сила и има по-късна типична възраст на диагностициране.

„Майката на Кейт е на 69 години, а нейната майка почина на 71... Така че е възможно мутацията да се е скрила незабелязано в последните поколения“, смята генетикът.

Мутацията „ашкенази“ в BRCA1/2 се отнася до три различни мутации с комбинирана честота от приблизително 2,5% при евреите ашкенази. За сравнение: в други нации тези мутации не се срещат по-често от 0,5% от населението.

„Но след като се зарових в тази хипотеза, бях принуден да я затворя. Между другото, една от така наречените ашкеназки мутации преобладава в спектъра на мутациите на BRCA1 сред славяните - всъщност тя е дошла при евреите преди няколкостотин години от славяните от Полша - но абсолютната ѝ честота сред славяните все още е по-ниска“, казва генетикът.

Официално не се знае нищо за подробностите на диагнозата на самата Катрин, но съобщеното, че „след коремна операция се оказа, че туморът е злокачествен“, най-вероятно описва рак на яйчниците или невроендокринен тумор на панкреаса, твърдят експерти


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    13 9 Отговор
    Хазарите са наказани от Господ заради култа към Луцифер и човешки жертвоприношения.
  • 2 факуса

    11 11 Отговор
    те си го казаха в сериала,от ромски произход е

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    Евреите се женят помежду си и затова имат много болести.Трябва свежа кръв в племето.
  • 4 Последния Софиянец

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "факуса":

    Ромите също са затворена общност и имат много болести.
  • 5 волан

    26 4 Отговор
    Дано принцеса Кейт се оправи и да е здрава!
  • 6 Хахахаха

    7 8 Отговор
    Дорийн Бергер официално заяви, че в семейството на Кейт няма нито един чистокръвен евреин, слуховете не стихват.

    Нищо, нищо. То и в управлението на Украйна, няма украинци, но копейките продължават да твърдят за украинските нацисти! Хахахаха. Та същата работа.

    И все пак, дано да се оправи, жива и здрава да е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майка ѝ

    11 2 Отговор
    е еврейка (Карол Голдсмит) , а баща ѝ британец !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.