Last news in Fakti

30 Юни, 2017 10:52 4 183 0

Опасна съставка в плажните кремове

  • опасност-
  • здраве-
  • токсичен-
  • оксибензон-
  • плаж-
  • лосион-
  • слънце-
  • бременност-
  • хормони
Опасна съставка в плажните кремове - 1
Снимка: Shutterstock

Плажни кремове, лосиони, млека и спрейове против изгаряния са натъпкани с химически вещества от почти цялата Менделеева таблица.

Някои от съставките в мазилата удрят по нивото на женските полови хормони, обелват и състаряват кожата, дори докарват лишеи. Става въпрос за химическото съединение оксибензон, което използва се като слънцезащитна съставка, но увеличава естрогените и създава редица проблеми при жените, коментира водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров, цитиран от в."Монитор". Често пъти пораженията от него са толкова силни, че се налага болнично лечение, допълни той.

Особено опасно е за бременните и децата, тъй като довежда до тежки алергични реакции. Единадесет случая на тежки алергични реакции в комбинация с изгаряния е лекувал проф. Александров.

Продуктите с оксибензон са много вредни и за жени, употребяващи контрацептивни средства. Дори и под чадър, за кратко време се получава тежко изявена слънчева алергия с изгаряния.

Такъв е ефектът и когато жената е в менструация. Тогава нивото на естрогените е по-високо от обичайното, химичното съединение ги покачва още повече и пораженията по кожата са налице, поясни лекарят.

Освен това продуктите с тази съставка се измиват лесно от морската вода, посочи той като още една причина за недобрата защита от слънчевите лъчи.

Въпреки тези опасности се оказва, че производителите не посочват върху опаковките опасността от токсичния ефект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА