2 088 0

Дребен, но трудолюбив паяк плете 25-метров мост (ВИДЕО)

Вижте как се плете такава финна и същевременно мащабна конструкция

Дребен, но трудолюбив паяк плете 25-метров мост (ВИДЕО)
Милена Трачева

Дребен паяк, надарен със супер способности, е поредното удивително създание, което природата е създала. Този мъник е способен да изтъче 25-метров мост от паяжина, който, макар да изглежда ефирен и крехък, е по-здрав от стомана.

Запознайте се с удивителния дървесен паяк на Дарвин. Видео, заснето от екипа на BBC Earth показва как този осмокрак хищник сръчно, точно и бързо изстрелва своята копринена нишка към отсрещния бяг на река, около която по-късно ще започне да тъче своята мрежа.

Видеото, публикувано тази седмица в YouTube канала на британската телевизия е заснет през 2015 г. като част от поредицата "Ловът" ("The Hunt"), която разказва за различни удивителни хищници.

Дървесният паяк на Дарвин (Caerostris darwini) гордо и с основание се подрежда сред най-великите хищници, заради способността да си да преде нишка, по-здрава от стомана, с която създава мрежи със смайващи размери.

Този вид паяци е бил открит едва през 2009 г. в източната част на Мадагаскар, където усърдно преде гигантски структури над реки, езера и поточета. Паяжините са сред най-големите от този вид и често обхващат площ от над 2 метра в диаметър. Въпреки невероятно мъничките си размери — общата дължина на тялото на женските индивиди варира от около 18 до 22 мм, а мъжките са с около една трета, понякога и повече, по-дребни от това, достигайки едва 6 мм — те създават своите величествени, гигантски структури с лекота.

Най-голямата паяжина, изплетена от паяк на Дарвин е била измерена през 2010 г. Тя покривала невероятните 2,8 кв.м., съобщават по онова време учените в статия, публикувана в Journal of Arachnology.

Според същото изследване, именно благодарение на огромните платна, паяците от този вид могат да улавят огромни количества плячка наведнъж. По време на изследванията си, учените са наблюдавали как 32 еднодневки попадат в капана на една такава паяжина в рамките на един ден.

Във видеото си BBC Earth показва целия процес по изграждането на една такава мега паяжина — от първата изстреляна нишка на копринения "мост" през калната река до последното поставено влакно. Екипът на "Ловът" е уловил дори и сблъсъка между два паяка, когато паяк — конкурент прави опит да задигне нишка за своята паяжина, но първият паяк реагира бързо. Той отрязва нишката и я омотава с това, което е било уловено в нея, за да си го складира за по-късно и отново се захваща със сложната си задача.

Нишките паяжина, които паякът на Дарвин преде са забележителни не само заради размерите си, но и заради изключителната си здравина. Според друго проучване, отново от 2010 г., учените, открили вида, установяват, че коприната им е два пъти по-еластична, отколкото на другите видове паяци, които тъкат мрежи. Причината за това се крие в нейната структура. Мрежите на паяка на Дарвин са изтъкани от два вида влакна — скелетната нишка се използва за опорни елементи, с които паяжината се закрепва към клоните на дърветата и виси над реки и езера, а леките еластични влакна образуват спиралата, в която попада плячката на този изключителен хищник. Нишката, която паяците тъкат, е един от най-здравите биоматериали на планетата, като учените са измерили, че тя е около 10 пъти по-здрава от един от най-здравите материали изобретяван от човека — кевлара — материал, използван за направата на бронежилетки.

Паяците на Дарвин имат и друга удивителна черта. Мъжките паяци практикуват орален секс. В проучване, публикувано през 2016 г. в списание Scientific Reports учени, заели се да изучават вида описват как дребните мъжки стимулират с уста гениталиите на женските преди, по време и след чифтосването. Смята се, че паяците правят това, не само, за да покажат, че са годни за брачни партньори, а и поради факта, че слюнката им съдържа ензими, които могат да увеличат плодовитостта или да предотврати навлизането на сперматозоиди на други самци-съперници.

Мадагаскар


Напиши коментар:


Публикувай