2 712 0

Морска анемона е ключът към човешката регенерация

Благодарение на невероятната суперсила на тези миниатюрни морски създания, науката би могла да регенерира мускулната тъкан на човешкото сърце

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Науката някой ден ще може да възстановява тъканта на човешкото сърце и този ден може би е по-близо отколкото сме си представяли. Ключът към регенерацията, а тъкани се крие в едно миниатюрно морско създания, в чиито червата има гени, които могат да помогнат за възстановяването и растежа на сърдечните клетки при хора и някои животни, пише изданието Science Daily.

Мартин Мардиндейл, професор по биология от Университета във Флорида, изследвал различни начини за регенериране на сърдечната тъкан, когато решил да помисли извън общоприетите рамки и отвъд поставените граници, когато започнал да изследва морски същества, които нямат сърца или мускули.

Звездната морска анемона или Nematostella vectensis, която е свързана с медузите, притежава изключителната способност, която ѝ позволява, ако бъде нарязана на парчета, да възстанови тъканите си, като всяко едно отделно парче регенерира, превръщайки се в нова звездна анемона.

Мардиндейл бил удивен от тази способност и започнал да търси отговор на въпроси като: защо това се случва с малката анемона и защо не се случва при хората.

По време на изследванията си той открива, че при този вид морска анемона не съществува заключващият механизъм, който диктува начина, по който гените взаимодействат помежду си и не им позволява да трансформират един вид клетки в друг.

Изводите от изследването на биолога предполагат, че човешките гени могат да бъдат променени, така че този заключващ механизъм да бъде премахван в определени случаи, което ще позволи на клетките в сърцето да се възстановят.

“Нашето изследване показа, че ако научим повече за механизма, при който гените комуникират помежду си, за да формират мускулни клетки, един ден ще успеем да регенерираме мускулните клетки в нашето сърце,” обяснява Мартиндейл в своето изследване, публикувано в журнала PLoS Biology.Напиши коментар:


Публикувай