Last news in Fakti

3 Април, 2024 12:28 2 047 12

Откриха какво обединява всички хора със сини очи на Земята

  • сини очи-
  • синеоки-
  • ген-
  • генна мутация-
  • гени

Учени откриха ген, който присъства в ДНК-то на всички синеоки хора

Откриха какво обединява всички хора със сини очи на Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване посочва, че всеки човек със сини очи на Земята е потомък на един-единствен човек. Науката за гените ни казва, че сините очи са рецесивен ген, което означава, че и двамата родители трябва да предадат гена на сините очи, за да може детето им да има сини очи, пише ladbible.com.

Healthline изчислява, че между 8 и 10 процента от населението на света има сини очи. И сега рядкостта на този феномен придобива смисъл, тъй като учените разкриват, че генетичната мутация произхожда от един-единствен човек, живял преди 6 000 до 10 000 години.

Изследователите се опитват да открият какво е причинило тази промяна, като в продължение на много години изучават гена OCA2, който определя нивото на кафявия пигмент в човешкото око. Оказва се обаче, че генетичната мутация, която води до появата на сини очи, е от съвсем различен ген, наречен HERC2, който напълно изключва OCA2 - и "разрежда" кафявото в синьо.

Как стигат до заключението, че всички синеоки хора имат един общ прародител?

Защото всеки човек със сини очи има същата мутация.

Въпреки че все още има много изследвания, които трябва да бъдат направени, се смята, че мутацията може да се е разпространила при миграцията на хората от Африка към Европа, което донякъде обяснява защо хората от европейски произход имат сини очи. Откритието всъщност е направено още през 2008 г., когато изследователски екип от Университета в Копенхаген първоначално проследява мутацията.

Проучването разглежда и вариациите в други по-рядко срещани цветове на очите, като например зеления, което допълнително доказва идеята за един човек, който е създал гена на сините очи, пише glasnews.bg.

Авторът на изследването, професор Ханс Айберг от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина, заяви пред Science Daily:

"Хората със зелени очи могат да бъдат обяснени с факта, че те имат намалено количество меланин в ириса, което е много различно от това на хората със сини очи. От това можем да заключим, че всички хора със сини очи са свързани с един и същ прародител. Всички те са наследили един и същ ключ на точно едно и също място в своята ДНК".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    8 7 Отговор
    Затова ли сред англичаните има толкова синеоки, защото се пеpдашят по роднинска линия!

    Коментиран от #7

  • 2 Ко речи?

    3 2 Отговор
    Е, как какво? Имат две очи и са все сини.
  • 3 Гъдю Гъдев

    6 4 Отговор
    А първият от къде е получил гена..

    Коментиран от #4

  • 4 Дедовия

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гъдю Гъдев":

    Не си много умен, но ако не се обаждаш няма да ти личи толкова.
  • 5 брей че умни тия учени

    4 2 Отговор
    същото като хората със зелени очи и хората с черни очи или с кафеви очи или с две думи казано цвета на очите ги обединява защото имат нещо еднакво … какво обедиява политиците например - кражбите разбира се

    Коментиран от #10

  • 6 факуса

    2 4 Отговор
    генните инжинери които са ни създали са имали различни очи така и ние
  • 7 така е

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ъхъ":

    ей на маа ти са пердаши наред
  • 8 истина ти казвам

    7 2 Отговор
    Тва е нещо като от онаа простотия от библията. Адам и Ева имат 3-ма синове,Кайн,Авел и Сет. Кайн убива Авел и остават 2-ма! От къде идват другите ора не знам! Ама има нещо тотално сбъркано във тва семейство???!!! Кой кого е правил и кой със кого се е е... не знам!😐🙄🙄
  • 9 полски освободител

    4 1 Отговор
    На всяка цена трябва да се вярва на проф.Ханс Айберг от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина на Университета в Копенхаген! Глезайте да не забравите да му повярвате, като знаете кой стои зад него и съобщава новината: " Основана през 2012, LADbible Group предефинира развлеченията и извънредните новини за едно социално поколение. Нашата глобална общност се ангажира с нашето съдържание – обхващащо редакционни, видео, документални филми. Ние може да сме базирани в Обединеното кралство, но се захранваме от общност, която обхваща цялата планета." На тези, които не искат да му вярват предлагам да прочетат изследвания на БАН от миналият век, доказващи че хората със сини очи идват от тракийският народ живял по нашите земи много преди въпросните 10 000 години.
  • 10 дърташунда

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "брей че умни тия учени":

    Няма зелени очи , липсва един пигмент който пречупва светлината и те изглеждат като зелени - реално са сини. Този факт е доказан още 1961 г., а сега някой е тръгнал да преоткрива топлата вода в друга посока. Но не му се получава.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор
    Трябва ДВАМА родители да имат сини очи, ама всички синеоки произхождат от ЕДИН прародител
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    Сърбитаяко😉

    Коментиран от #12

  • 12 боли те много

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Струва ми се, че не виждаш с едното око, което означава, че губиш 50% от информацията, а това не е малко ...