Last news in Fakti

4 Април, 2024 12:17 807 8

Специален ген предопределя, дали ще бъдем левичари

  • левичари-
  • лява ръка-
  • ген

Ето защо при някои хора лявата ръка е доминираща

Специален ген предопределя, дали ще бъдем левичари - 1
Снимка: Shutterstock

Какво е общото между Лейди Гага, Барак Обама, Бил Гейтс, Пол Маккартни, Джъстин Бийбър и Роналд Рейгън, Джими Хендрикс, Джуди Гарланд, Фидел Кастро и Дейвид Боуи? При всички тях водеща е лявата ръка - черта, която се споделя от около 10 процента от хората, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Защо обаче някои хора са леворъки, а при повечето доминира дясната ръка?

Това е област на активни изследвания, а ново проучване хвърля светлина върху генетичния компонент на леворъкост при някои хора.

Изследователите са идентифицирали редки варианти на ген, участващ в контролирането на формата на клетките, и са установили, че те се срещат 2,7 пъти по-често при хората, при които водеща е лявата ръка.

Въпреки че тези генетични варианти обясняват само малка част от случаите, настоящото изследване според неговите автори показва, че въпросният ген, наречен TUBB4B, може да играе роля в развитието на мозъчната асиметрия, която е в основата на определянето на доминиращата ръка.

Откритията се основават на генетични данни от британската Биобанка за над 350 000 възрастни хора на и над средна възраст във Великобритания, 11 процента от които са били леворъки.

При повечето хора определянето на това коя ръка е доминираща може да се сведе до случайност, казва невробиологът Клайд Франкс от Института за психолингвистика "Макс Планк" в Нидерландия, старши автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

"Смятаме, че повечето случаи на леворъкост възникват просто поради случайни вариации по време на развитието на ембрионалния мозък, без специфични генетични или екологични влияния. Например, случайни колебания в концентрацията на определени молекули по време на ключови етапи от формирането на мозъка", казва Франкс.

През вековете много култури са демонстрирали пренебрежение към леворъкостта и са се опитвали да принудят хората, при които доминираща е лявата ръка, да използват дясната.

Разпространението на леворъкостта варира в различните части на света, като в Африка, Азия и Близкия изток то е по-ниско в сравнение с Европа и Северна Америка, допълва Франкс.

Новите открития могат да са от значение в областта на психиатрията. Въпреки че преобладаващото мнозинство от леворъките нямат нито едно от тези състояния, при хората с шизофрения вероятността да са леворъки или да боравят еднакво добре и с двете ръце е около два пъти по-голяма, а при тези с аутизъм - около три пъти по-голяма, казва още Клайв Франкс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    0 0 Отговор
    Гените предопределят много неща, но възпитанието и средата - също. Ето защо е добре за политиците и управляващите освен фенотипиране от машина при реакции на интервю, да бъдат прилагани и ДНК маркери.

    Коментиран от #4

  • 2 хмм

    4 1 Отговор
    Подозирам, че не е само един ген. Баба ми беше леворъка, аз не съм, но някои неща правя като леворъките. Държа лопата обратно на десноръките и меся тесто по-лесно с лява ръка.
  • 3 Десен джоб

    0 6 Отговор
    ГМО, ковид ваксини, бг образователна система и после аборигените не могат да си напишат името. Все едно пишат с левия заден крак.

    Коментиран от #5

  • 4 Умен по цялата глава

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Хората ползват лява ръка като водеща,защото дясното поукълбо на мозъка им е доминиращо...Те вършат всичко на обратно на останалите.... Никаква среда и възпитание не може да промени това...Лошото е ,че някакъв такъв е наложил в Англия автомобилите да се движат в Насрещното....
  • 5 всичкото ляф

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Десен джоб":

    сте дефектни
  • 6 Идън

    4 1 Отговор
    Китаристите левичари се справят блестящо- Тони Айоми, Дик Дейл- сърф рок, Кърт Кобейн... А Стиви Рей Вон става левичар , повлиявайки се от Джими Хендрикс. Половината от музикантите в Джипси Кингс са също левичари- това може да се види от ранните им клипове- групата е съставена от музиканти от два рода и явно в единия има тази предразположеност да се предава тази особеност на поколенията.
  • 7 Не мога

    2 1 Отговор
    Да повярвам в поредната идиотия на " учените " ! Хората са еднакво ценни , независимо дали са левичари или десничари. Учудващо е , че военните са най демократични , защото докато хуманитарните и човеколюбиви " учени " говорят за психиатрии , военните са се погрижили всички да могат да стрелят , както им е удобно!
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    А Леонардо да Винчи е бил амби Декстър тоест можел да пише и рисува с двете ръце . А и имах съученик в основното който от интерес се научи да пише с и с лявата ръка .