1 782 3

Как успяхме да превърнем мъжките риби в транссексуални?

Онова, което изхвърляме в канала, може да повлияе по особен начин на околната среда

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Когато изхвърлим нещо в тоалетната или изсипем нещо в канала на мивката, то отива право в канализационната система, а от там се придвижва към реките, езерата и накрая достига океаните и моретата.

Никой обаче, не се замисля дали по този начин няма да навреди или да повлияе на околната среда по начин, по който дори не си е представял.

Токсичната супа, съставена от противозачатъчните хапчета, почистващи продукти и други препарати, изхвърлени в канализацията са превърнали 20% от мъжките сладководни риби в транссексуални, пише в. The Guardian.

Учени от университета в Ексетър са направили проучвания в 50 различни места във Великобритания. При анализ на проби от водата в пречиствателните станции, учените открили над 200 химически вещества, чиито ефект е подобен на този на естрогена.

Химикалите в тези вещества влияят върху рибата така, както хормонът естроген влияе на мъжете индивиди да придобият външни полови белези, характерни за женските. Те задействат механизми, които карат мъжките риби, да се държат като женски. Според учените, мъжките риби в реките на Великобритания показват намалени нива на агресия и губят способността си да си съперничат — все качества, които обикновено се свързват с привличането на женски. Така те намаляват значително шансовете си да създадат потомство и да продължат съществуването на вида.

По време на проучванията си, експертите открили, че 20% от сладководни риби в 50 различни места във Великобритания са едновременно с мъжки и женски характеристики.

Химикалите, които засягат една на всеки пет мъжки речни риби, са довели до намаляване на количеството и качеството на спермата им, а някои дори са започнали да хвърлят хайвер.

Освен това се оказало, че потомството на тези риби е по-податливо на химически промени.

Сред веществата, които могат да окажат такова въздействие върху рибите, учените посочват съставките на противозачатъчните хапчета, перилните препарати, козметиката и някои пластмаси, както и лекарства като антидепресанти, които също променят естественото поведение на рибите.

"Ние показахме, че някои от тези химикали могат да имат много по-широки последици за здравето на рибите от очакваните", заявява професор Чарлз Тайлър, специалист по физиология на рибата и еко-токсиколог от Университета Ексетър.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • толерастията е вредна
  Отговор
  1 12:23  06.07.17
  Аве те еврогейзерите цяла Европа са на път да превърнат в трансексуални вие за рибите сте се притеснили ???
 • Мъжки георибонуклеоид
  Отговор
  2 14:51  06.07.17
  Е сега вече ми светна , от къде дойде всичката таз бела.
 • Нафарфорий
  Отговор
  3 18:02  06.07.17
  У нашия язовир имаше 5 шарана, един ден дойдоха петима гея.....................................вече шарани няма!!!!!!!!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай