4 335 1

Създание, което живее повече от 1000 години (ВИДЕО)

Дали този гигантски дълбоководен червей е най-дълголетното същество на планетата ни?

Милена Трачева

Чудатите и понякога страшни създания, обитаващи дъното на океана, могат да живеят много по-дълго, от онези, които живеят на сушата.

Благодарение на изобилието от храна и липсата на естествени врагове, някои дълбоководни създания могат да живеят по 300 години, че и повече.

Но какво ще кажете за създание, което може да живее повече от 1000 години?

Учени са открили гигантски тръбовиден червей, който живее в дълбините на океана и може да достигне възраст от 1000 години, съобщава сайтът New Scientist.

"Е. laminata отмести границите на дълголетие, които смятахме за възможни", обяснява Алана Дъркин от университета "Темпъл" във Филаделфия.

Тези тръбни червеи (Escarpia laminata), които достигнат дължина от около метър и половина, приличат на пластмасови сламки с малко розово цветче в края — хрилете им. Те обитават дълбочини от 1000 до 3300 метра, струпани на групи от по 5 до 200 екземпляра. Разполагат в близост до студени подводни извори, където се хранят от симбиоза, с вид бактерии, които се намират в изобилие в процепите. Край тези извори винаги кипи от живот, защото те осигуряват защитено и богато на храна местообитание за морски звезди, скариди, раци, миди, охлюви и огромно разнообразие от малки видове червеи.

Въпреки че са известни отдавна на науката, едва сега учените са открили невероятното им дълголетие. Тъй като те нямат постоянен твърд скелет или тъкан с "пръстени", които да могат да се броят, установяването на възрастта на гигантските дълбоководни червеи е трудно.

Учените са използвали модел на растежа от предишен изследователски труд, посветен на различни видове червеи. С помощта на събраната информация за много от роднините на E. laminata, учените сравнявали реални данни от едногодишните си наблюдения върху дълбоководния вид, с данни от други червеи. По този начин те установили с какви темпове растат създанията.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Puliticia Bulgaranata
    Отговор
    1 15:35  23.07.17
    Добре, че техните братовчеди, които ни управляват от 20-30 г. досега не са като тях дълголетни - само един два мандата, редко тук там неколко години у повече- управляващо парламентарно мнозинство, после нещо постче по чужбина, некое консулство, некоя ЕС комисия и айде у ку..ц ! После им идат децата и внучетата............и те така е на сушата!

Напиши коментар:


Публикувай